Erişilebilirlik

Çin İşgali Altındaki Doğu Türkistan’da 20 Kişi Öldü


Çin İşgali Altındaki Doğu Türkistan’da 20 Kişi Öldü
Çin İşgali Altındaki Doğu Türkistan’da 20 Kişi Öldü

Pekin hükümeti şiddet eylemlerinden işgale karşı çıkan Uygurları sorumlu tutuyor

Pekin hükümeti ölümlerden işgale karşı çıkan Uygurları sorumlu tutuyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, bağımsızlık isteyen Uygurların Kargılık’ta bir polis karakoluna saldırdığını ve ölenlerden 7’sinin polis olduğunu açıkladı.

Sözcü, vahşi teröristler ve bölücüler olarak nitelediği Uygurları barış, istikrar ve ülkenin bütünlüğünü tehdit etmekle suçladı.

Sürgündeki Uygurların “Dünya Uygur Kongresi” sözcüsü Dilşat Raşit olayların özünde Kargılık halkının işgale tepkisinin yol açtığını yattığını bildirdi.

Dilşat Raşit, Pekin hükümetinin barışçı gösterilere izin vermemesinin halkı çaresizliğe, çaresizliğin de zamanla şiddete dönüştüğünü söyledi.

Pekin hükümeti bir süre önce Doğu Türkistan’da da “doğru giyinme” kampanyası başlattı. Uygurlara giyim kuşam dersleri veriliyor, başka bir deyişle Çinliler gibi giyinmeleri öğretiliyor ve yasadışı dini faaliyetlerden kaçınmaları tavsiye ediliyor.

Resmi adı Çin Şincan Uygur Özerk Bölgesi olan Doğu Türkistan özerk olmadığı gibi özgür de değil. Yıllardır yerel halkla nüfus dengesini değiştirmek için bölgeye yerleştirilen Han Çinlileri arasında çatışma çıkıyor.

2009 yılında Uygur başkenti Urumçi’de meydana gelen kanlı olaylarda çoğu Han Çinlisi 200 kişi hayatını kaybetti. Geçen yılbaşında, Hotan’da, Çin’in tesettür yasağını protesto eden 18 Uygur bir karakolu basarak iki Çinli polisi öldürdü. Aralık ayında ise Çinli polisler Kaşgar’da 2 çobanı rehin aldığı öne sürülen Uygurlardan 8’ini öldürdü, 4’ünü yaralı ele geçirdi.

İnsan hakları grupları öldürülen kişilerin yurt dışına kaçmaya çalışan Uygurlar olduğunu açıklamıştı.

Hotan ve Kaşgar'daki olaylarla ilgili olarak 4 Uygur’a, terör eylemi planlamak, gerçekleştirmek, yasadışı patlayıcı madde imal etmek, kundakçılık ve cinayet suçlarından idam cezası verilmişti.

Çin, bağımsızlık isteyen Uygurların tümünü, eyleme girişmeseler bile terörist ve en masum gösterileri terör eylemi olarak niteliyor.

Geçen yazki olaylardan sonra yüzlerce Uygur tutuklandı. Klip'te Çin askerlerinin yanında eli sopalı Han Çinlileri görülüyor:

XS
SM
MD
LG