Erişilebilirlik

Çin Ekonomisini Zor Bir Yıl Bekliyor


Uzmanlar, dış ticaret verileri beklenenin altında çıkan Çin’in, parasının değerini Ağustos ayından bu yana %6 oranında düşürmesine rağmen, bu yıl ekonomik açıdan zorlu bir yıl geçireceği görüşünde.

2016 yılı için %5,7 ila % 6 büyüme hedefi koyan Çin’in, beklenenden kötü çıkan dış ticaret verileri, ülkenin bu yıl bu hedefleri tutturmada zorlanacağına dair bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Ülkenin ihracatı geçen yıl Ocak ayına göre %11, 2 oranında düştü. Bu art arda düşüş yaşanan yedinci ay. İthalat ise 15 aydır düşüşte. Bir yıllık ithalat düşüşü %18,8 oranında.

Düşük ticari verilere rağmen Çin borsaları, Merkez Bankası, zayıflayan Yuan’ı güçlendirmek için müdahalede bulununca Pazartesi’yi az bir kayıpla kapadılar.

İthalat düşüyor, ihracat azalıyor

Bu, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin geçen ay rekor bir oranla 63, 3 milyar Dolar dış ticaret fazlası verdiği anlamına geliyor. Aralık ayında bu rakam 60,09 milyar Dolar’dı.

DBS bankası yöneticisi Chris Leung ihracatın çok zayıf olduğunu, ithalatın da özellikle petroldeki fiyat düşüşleri ve çok zayıf iç talepten etkilendiğini belirtiyor.

Leung, Çin’in bu yılki gayri safi milli hasıla hedefini yakalamasının zor olacağını çünkü gevşek para politikalarının ihracata dayalı ekonomiyi desteklemeye yetmeyeceğini vurguluyor.

Uzmanlar Çin’in ihracatı daha ucuz hale getirmek için para biriminin değerini Ağustos ayından bu yana %6 oranında düşmesine izin vermesine rağmen Çin ekonomisine yönelik yavaşlama beklentilerini koruyor.

İç talep ekonominin motoru

ANZ Bankası’nda Çin ekonomi uzmanı olan Liu Ligang’a göre bu yıl, iç talep Çin’in en önemli büyüme motoru olacak.

Liu bu konuda şu görüşleri savunuyor: “Çin’in büyümesi bu yıl azalmaya devam edecek ve biz bu yıl sadece yüzde 6,4 büyüme bekliyoruz. Net ihracatın çok az katkısı olacak. Hükümet iç talebi itici güç olarak kullanmak zorunda”.

Uluslararası Para Fonu baş ekonomisti Maury Obstfeld daha önce Çin ekonomisinin yavaşlamasının bu yılın en büyük ekonomik risklerinden biri olacağı konusunda uyarmıştı.

Bu, 2015’te büyümesi yüzde 6,9 ile son 25 yılın en düşük seviyesine düşen Çin ekonomisini düzeltmek için Çin üzerindeki baskıyı artırıyor.

Para politikalarında daha fazla gevşeme bekleniyor ama etkileri de sorgulanıyor.

DBS bankası yöneticisi Chris Leung, tüm dünyanın para politikalarına çok fazla bağımlı hale geldiğini söylüyor ve bunun da yatırımcıları daha fazla riskli portföylere yönlendirdiğini belirtiyor.

Yerel piyasa tepkisi

Hayal kırıklığı yaşatan ihracat verileri yanında Çin’deki yerel borsalar haftaya %3 kayıpla başladı.

Yeniden başlayan alım-satımların hacmi Çin hisse senetlerini yukarıya itti. Bu nedenle de kayıplar düşük seviyede kaldı. Şangay ve Şenzen’deki en büyük şirketlerin kayıtlı olduğu CSI300 endeksi günü %0,6 düşüşle kapadı.

Bazı uzmanlar Merkez Bankası’nın Yuan’ı güçlendirmek için attığı adımların yerel borsalara güven verdiği görüşünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG