Erişilebilirlik

Çin Ekonomisi Büyürken Halkın Otomobil Sahibi Olma Tutkusu Artıyor


Çin Ekonomisi Büyürken Halkın Otomobil Sahibi Olma Tutkusu Artıyor
Çin Ekonomisi Büyürken Halkın Otomobil Sahibi Olma Tutkusu Artıyor

Çin ekonomisi büyürken maaşlar yükseliyor ve kentlerde yaşayanların bireyselliğin ve özgürlüğün simgesi olan otomobil sahibi olma isteği de giderek artıyor. Amerika'nın Sesi muhabiri Stephanie Ho'ya göre Çin, otomobille adeta aşk yaşıyor. Pekin Asya Oyunları Köyü Otomobil Değişimi’ne gelenler otomobilleri inceliyor ve birçoğu, otomobil satın almayı düşünüyor. Bir İnternet yayınında editör olan Alice Wu, işe metroyla gidiyor. Ancak aynı mesafeyi otomobille gitse çok daha kısa süreceğini söylüyor:

”Şu anda işe üç saatte gidebiliyorum. Eğer otomobil kullansam aynı yolu iki saatte kateder, zaman kazanırım.”

Asya Oyunları Köyü Otomobil Değişimi Pekin’deki en büyük oto galerisi. Galerinin genel müdürü Guo Yong her hafta 2 bin otomobil sattıklarını söylüyor:

”Çinli tüketicilerin açısından baktığınızda şu anda otomobil satın almak çok daha kolay. Daha önce birkaç yıl çalışıp para biriktirmeleri gerekiyordu. Şimdiyse bir yıl, hatta bazen yarım yıl içinde yeni ve ucuz bir otomobil satın alabilirler.”

Chery ve BYD gibi ucuz yerli araçların piyasaya çıkmasıyla daha çok Çinli, otomobil satın alabiliyor. 10 yıldır otomobil satın almak isteyen ve ailesindeki ilk otomobil sahibi olan Guo Liang, Pekin trafiğinden korkmuyor:

”Eğer trafik çok kötü olursa o zaman arabamı haftasonu ailemle gezmek için kullanırım.”

Pekin’de çalışan Zhang Menxin’in memleketi, 900 kilometre uzaktaki Xi’an.Menxin şunları söylüyor:

”Çin Yeni Yılı’nda çocuklarımızla memleketimize dönüyoruz. Tren hiç rahat olmuyor. Bilet bulmak zaten çok zor. Kendi otomobilimiz olursa ne zaman istersek o zaman yola çıkabiliriz.”

Dünya Bankası’ndan ulaşım uzmanı Shomik Mendhiratta, otomobilin, bütün toplumlardaki insanların sahip olmak isteyecekleri birşey olduğunu söylüyor:

”Otomobil sahibi olmak insanlara orta sınıfa mensup olduklar hissini veriyor. Sosyal statüyle doğrudan bağlantılı. Daha önce hiç otomobili olmayan biri için hareketliliğe kavuşmak harika birşey.”

Alice Wu’ysa kendi nesindeki genç kadınlar için otomobilin erkek arkadaş adaylarını daha çekici hale getirebileceğini söylüyor:

”Ben erkek arkadaşımın otomobilinin olup olmamasına aldırmam ama yine de otomobil artı puan kazandırır.”

XS
SM
MD
LG