Erişilebilirlik

Çin Deniz Anlaşmazlığında Kuvvete Başvurmayacağını Açıkladı


Çin Deniz Anlaşmazlığında Kuvvete Başvurmayacağını Açıkladı
Çin Deniz Anlaşmazlığında Kuvvete Başvurmayacağını Açıkladı

Zengin petrol ve doğal gaz yataklarının bulunduğu bölgede Çin’le birlikte Vietnam, Filipinler, Bruney, Tayvan ve Malezya da hak iddia ediyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, ülkesinin güç kullanmayı düşünmediğini söyledi ve Amerika’ya atıfta bulunarak, anlaşmazlığa taraf olmayan ülkelere bölge işlerine karışmamaları uyarısında bulundu.

Sözcünün atıfta bulunduğu konu Amerikan Kongresine sunulan bir yasa tasarısıyla ilgili. Demokrat Partili Senatörü Jim Webb ve Cumhuriyetçi Partili Senatör James Inhofe tarafından sunulan tasarıda, Çin hükümeti deniz anlaşmazlıklarını askeri güçle çözmekle suçlanıyor.

İki senatör, Güney Çin Denizi’nde uluslararası deniz ulaşımının aksamaması ve engellenmemesi için Amerikan donanmasına yetki verilmesin istiyor. Amerika, anlaşmazlığa taraf ülkeleri diyaloga teşvik etmekle birlikte son gelişmelerle ilgili olarak yorumda bulunmamayı tercih etti.

Hanoi hükümeti geçen hafta bir Çin balıkçı gemisinin, bölgede sondaj çalışmaları yapan Vietnam petrol arama gemisine kasıtlı olarak çarptığını açıklamıştı. Pekin hükümeti ise balıkçı gemisinin Vietnam gemisinin kablolarına takıldığını ve bir saatten fazla bir süre sürüklendiğini iddia ediyor. mik

XS
SM
MD
LG