Erişilebilirlik

Çin'de IŞİD Saldırısı Riski Artıyor


Çin'de IŞİD Saldırısı Riski Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

IŞİD’den Çin’e tehdit geldi. Örgüt bu ay başında yayınladığı videoda Çin’i topraklarında vurmakla tehdit etti. Uzmanlara göre, Çin Asya, Ortadoğu ve Afrika’da etkisini arttırmaya çalışırken Çin halkının daha fazla terör tehdidine maruz kalıyor. Pekin de buna nasıl karşılık vereceğini değerlendiriyor.

Bu video Irak’ta IŞİD için savaşan etnik Uygurlar’ı göstermeyi amaçlıyor. Bu militanlar Çin’e dönecekleri ve çok kan dökecekleri tehdidinde bulunuyor.

Uzmanlar propagandanın amacının Irak ve Suriye’deki ağır kayıplara karşı direnme amacı taşıdığını söylüyor.

“Dünyanın çeşitli yerlerinden onlarla savaşmaya gelenler eve dönüyorlar ve korkunç şeyler yapıyorlar, sonra grubun projelendirmek istediği daha farklı hikaye çiziyorsunuz.”

Video Pekin’in Müslüman çoğunluğun yaşadığı Doğu Türkistan’da Uygurlar’a baskı yaptığı yönündeki suçlamaları destekler nitelikte. Çin, bölgeye ulaşımı sıkı şekilde kontrol ediyor, bu da saldırı haberlerinin doğrulanmasını zorlaştırıyor.

“En az 2 saldırı ve bir dizi olay oluyor, Şincan eyaletinin valisi sınırlama getiriyor ve bölgede güvenlik güçlerinin arttığı görülüyor. Bütün bunlar Çin’in terörizm ve aşırıcılıkla ilgili sorunlar konusunda artan endişelerini gösteriyor ve net bir şekilde IŞİD bu resmin bir parçası.”

IŞİD, genel bir düşman olabilir ama Çin ve IŞİD’le savaşan koalisyon arasında çok az işbirliği var. Bu sözler Paris’ten Amerika’nın Sesi’ne konuşan uzman Mathieu Duchatel’e ait: “Çin, Batı ülkelerinden Şincan’daki politikasına destek istiyor, Çin Şincan’da terör karşıtı çabaların Batı’da uygun bulunmadığını düşünüyor ve Avrupa’nın buna verdiği karşılık hiç de şeffaf değil.”

Bu ay başında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Pekin’de azınlık gruplarının liderlerini topladı. Ancak insan hakları grupları Çin’i Uygur toplumuna zulmetmekle suçluyor. Pekin de karşılık olarak Batı’nın çifte standart izlediği suçlamasında bulunuyor.

Çin, terörle mücadele çerçevesinde deniz aşırı bölgelere asker konuşlandırılması konusunda yeni bir yasa çıkardı. Ancak Çin’in, Batılı ülkeler ya da Rus güçleriyle IŞİD’e karşı birlikte savaşması beklenmiyor:

“Teröristlere yönelik uzun süredir devam eden yaklaşım, Çin’in hedef olmasını engellemeyi amaçlıyor ve buna rağmen hedef olma riski taşıyor.”

Duchatel, bu yaklaşımın Çin vatandaşlarının küresel anlamda daha fazla terör riskiyle karşı karşıya olması durumunda değişebileceğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG