Erişilebilirlik

Çin Borsalarında Kan Kaybı Sürüyor


Çin’de hisse senedi fiyatları bugün de düşmeye devam edince, hükümet, halkı paniğe kapılmamaya çağırdı ve yeni önlemler açıkladı.

Çin’de hisse senetleri üç haftadır sürekli değer kaybediyor.

Bugün Şangay Birleşik Endeksi %6, Şenzen Endeksi ise %2,5’luk değer kaybı yaşadı.

Düşüş nedeniyle Haziran ayı ortasından bu yana borsada 3,2 trilyon dolarlık değer kaybı yaşandı.

Çinli şirketler daha fazla değer kaybına uğramamak için hisse senedi işlemlerinin askıya alınması için başvuruda bulundu. Borsaların %40’ını oluşturan 1300’ü aşkın şirketin işlemleri askıya alındı.

Çin Sermaye Piyasası Düzenleme Komisyonu, “panik duygusu ve irrasyonel satışlar” nedeniyle piyasaların değer kaybettiğini açıkladı.

Bu arada piyasalara istikrar kazandırmak amacıyla kamu şirketlerine hisse satışı yasağı getirildi, bunun yerine bu şirketlerden alım yapmaları istendi. Merkez Bankası da broker’lara likidite sağlama sözü verdi. Sigorta şirketlerine de hisse senetlerine büyük miktarlarda yatırım yapma izni verildi.

Çin son zamanlarda, temel faiz oranlarını, hisse senedi işlem komisyonlarını düşürerek borsa yatırımlarını canlandırmaya çalıştı.

Çin’de hisse senedi fiyatları, Merkez Bankası’nın temel faiz oranlarını iki yıllık bir aradan sonra düşürmesinin ve Şangay ile Hong Kong borsalarını arasında bir alım-satım hattı oluşturmasından sonra hızla yükselmişti. Artışta, açığa satışlar etkili olmuştu. Bu tür işlemlerde, yatırımcılar, aldıkları hisselerin karşılığı olan tam miktarı broker’lara yatırmak zorunda değil.

12 Haziran tarihi itibariyle Çin hisse senedi fiyatları bir yıl içinde %150’lık artış kaydetti.

Ancak piyasaların üç hafta önce inişe geçmesinden hemen önce hükümet açığa satışlara kısıtlayıcı önlemler getirdi. Yatırımcılar da ellerindeki hisseleri satıp, karlarını realize etmeye başladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG