Erişilebilirlik

Çin Avrupa'yı Korkutuyor


Amerika’daki seçim kampanyalarında veya Avrupa sokaklarında açıkça telaffuz edilmese de, Çin her iki kıtada da işsizlik korkusu yaymaya devam ediyor.

Pekin’deki Avrupa Ticaret Odası Başkanı Joerg Wuttke, kıtada giderek artan işsizlikten Çin’i sorumlu tutan Avrupa Birliği’nin yıl sonunda ticaret kısıtlamalarını kaldırmaya sıcak bakmadığını söyledi.

Şubat başında 17 Avrupa ülkesine ait ticaret sendikalarını temsil eden göstericilerin Brüksel’de toplanarak Çin’i protesto ettiğini hatırlatan Wuttke, böyle bir ortamda Avrupalı siyasetçilerin Çin’e pazar ekonomisi statüsü vermesinin ve kotaları kaldırmasının çok zor olacağını söyledi.

Damping Uygulaması Avrupa’ya Zarar Veriyor

Avrupa Parlamentosu, Çin’in pazar ekonomisi statü talebini tartışmaya başladı. Avrupa Birliği Çin’in talebine olumlu cevap vermesi, ticaret kotalarının azaltılması ve Çin mallarının Avrupa’ya daha kolay girmesi anlamına da gelecek. Uzmanlar, bu durumda fiyatların daha da düşmesinin veistihdam kaybının 10 milyona ulaşmasının muhtemel olduğu uyarısında bulunuyor.

Wuttke “Parlamentonun, Çin’in Avrupa’daki istihdamı tehdit ettiği konusunda hemen hemen görüş birliği yaptığını düşünüyorum. Dolayısıyla, ister Avrupa’nın kuzeyinde ister güneyinde olsun, bütün ülkeler Çin’e Pazar ekonomisi statüsü verilmesine karşı” şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG