Erişilebilirlik

Çin'den ABD'ye Güvence


Amerikalı yetkililer, Amerika ve Çin’in Kuzey Kore’nin füze atışına karşı ortak tavır alma konusunda anlaştıklarını bildiriyor.

Bir yetkili, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun Obama ile yaptığı görüşmede füze atışından ciddi kaygı duyduğunu söylediğini açıkladı.

Görüşme hakkında gazetecilere bilgi veren Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, Hu’nun Obama’ya bu kaygısını Kuzey Kore’ye aktardığını belirttiğini de söyledi. Rhodes, iki liderin füze atışının gerçekleşmesi halinde ne gibi adımlar atılacağı konusunu görüşmeyi kararlaştırdıklarını bildirdi.

Obama Pazar günü Çin’den Kuzey Kore’nin nükleer silah çabalarına görmezlikten gelmeyi bırakmasını ve Pyonyang üzerinde nüfuzunu kullanmasını istemişti. Kuzey Kore’nin müttefiği ve ticaret ortağı olan Çin ancak siyasi nüfuzunun sınırlı olduğunu önesürüyor.

Obama, Pazar günü Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee ile yaptığı görüşmeden sonra Kuzey Kore’yi gelecek ay açıkladığı gibi uydu fırlatırsa sadece dünyadan daha çok tecrit olacağı konusunda uyardı.

Kuzey Kore’nin 15 Nisan’da uzaya uzun menzilli bir füze ile uydu fırlatacağını açıklaması zirveye büyük ölçüde gölge düşürdü.

Obama yönetimi nükleer silah ve uzun menzilli füze programını durdurması karşılığında Kuzey Kore’ye yiyecek yardımı yapma sözü vermişti. Ancak Pyongyang hükümetinin gelecek ay roket denemesi yapacağını açıklaması anlaşmayı tehlikeye düşürdü.

XS
SM
MD
LG