Erişilebilirlik

Cilt Kanserini Teşhis Eden Kamera


Cilt Kanserini Teşhis Eden Kamera
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Finlandiyalı uzmanlar, çıplak gözle farkedilemeyen cilt kanserinin ilk aşamalarını algılayan bir kamera geliştirdiler. Klinik testlerin son derece olumlu geçtiğini belirten uzmanlar, bu hafif kameranın gelecek vaadettiğini belirtiyor

Helsinki Üniversitesi’ndeki doktorlar, cilt kanserini teşhis edebilen el kamerasını test ediyor. Uzmanlar, son derece hafif olan kameranın test edilen bölgenin görüntülerini alıp, sağlıklı ve kanserli deri arasındaki farkları ortaya çıkarabildiğini belirtiyor. Doktor Noora, kanserli dokuların genelde gözle görülmeyen sorunlu bölgelerle çevrili olduğunu söylüyor: “Bu kamera ile kanserli dokunun etrafındaki bölgeleri tespit etmeyi hedefliyoruz. Tedaviye başlamadan önce bu bölgeleri görmek istiyoruz. Tedaviden sonra bölgeye tekrar bakıyor, kanserli doku kalıp-kalmadığını tespit ediyoruz.”

Kamera, üç boyutlu çizim halinde derinin farklı kesitlerini gösteriyor. Daha sonra bir bilgisayarda işlem gören görüntüler, tümörün boyutunu ve bölgesini tespit ediyor. Finlandiya’daki bir teknik araştırma merkezinde geliştirilen kamera, ülkedeki birkaç hastanede klinik deneylerde kullanılmış. Jivaskiyla Tıp Fakültesi’nden İlkka Polonen, cihazın aslında karmaşık bir dijital kamera olduğunu belirtiyor. Normal kameranın üç dalga uzunluğunu kaydedebildiğini, bu cihazınsa bu rakamı yetmişe çıkardığını belirtiyor.

İlkka Polonen, “Hiperspektral kamera sıradan bir dijital kameraya benziyor, tek farkı normal kameralar kırmızı, yeşil ve mavi dalgalarında çekim yapıyor. Bu cihaz ise 500 milimetre ila 850 nanometre arasındaki dalgaların görüntüsünü alabiliyor,” şeklinde konuşuyor.

Uzmanlar, yeni teşhis kamerasının eski tekniklere göre çok daha fazla avantajlı olduğunu belirtiyor. 12 santimetrekare görüş alanı olan kamera, bu sayede daha fazla alanı tarayarak, derideki sorunlu bölgeleri tespit edebiliyor. Kamera, kansere dönüşebilme olasılığı olan deri tümörlerini de tespit edebiliyor. Bu teknoloji sayesinde ameliyatla alınan tümörün geri gelme olasılığı da kalmıyor. Klinik deneyler olumlu sonuçlandığı takdirde, kameranın seri üretimine geçilmesinin on yıl kadar süreceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG