Erişilebilirlik

Çikolatayla Seçim Kampanyası


6 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde milyonlarca Amerikalı oy kullanmak için sandık başına gidecek. Ancak Maryland eyaletinin Frederick kasabasında bir çikolata mağazası müşterilerine aday seçimlerini önceden yapma fırsatı veriyor. İşte “Perfect Truffle” mağazasının çikolata kampanyası.

Çikolata, Randy Olmstead’ın tutkusu. Olmstead, başkanlık seçimi kampanyası sırasında kendi kampanyasını başlattı. Bu fikir aslında 2008 başkanlık seçimleri sırasında doğmuş: ”2008 seçimlerinde ilk kez siyah bir başkan adayımız vardı. Biz de ülkemizin tarihinde önemli olan bu gelişmenin bir parçası olmak istedik. Bunun üzerine müşterilerimizin ne düşündüklerini merak ettik. Demokrat ve Cumhuriyetçi adaylar için ayrı ayrı çikolatalar hazırladık.”

Demokratlar için yapılan çikolatanın üzerinde partinin sembolü olan eşek, Cumhuriyetçiler için hazırlanan çikolatalardaysa fil var.

Olmstead, müşterilerin tepkilerinin şaşırtıcı olduğunu söylüyor: ”Örneğin bir müşterimiz Demokrat Parti çikolatalarından dört adet satın alıyor. Yanında duran bir başka müşteri bunu görüyor ve rakip partinin çikolatalarından sekiz adet istiyor.”

Frederick, geleneksel olarak Demokrat adaya oy veren Maryland eyaletinde muhafazakar bir kasaba.

Olmstead, ”Temsilciler Meclisi’nde bizim bulunduğumuz seçim bölgesi çok uzun yıllardır Cumhuriyetçi milletvekili çıkarıyor. Maryland eyaletinin geri kalanından farklıyız,” diyor.

Müşteriler de bu siyasi ayrımı yansıtıyor.

Olmstead, ”Siyasi fikir ayrılığından dolayı insanların arası açılabiliyor. İnsanlar tartışmaya başlıyor.”

Çikolata kampanyası, sadık müşteri Melissa Buckman’ın hoşuna gidiyor.

Buckman herkesin çikolatayı sevdiğini hatırlatıyor: ”Cumhuriyetçi ve Demokrat seçmenler birbirlerini pek sevmezler. Ancak çikolata kampanyası buzları eritmek için iyi bir fırsat.”

Tim Eichelberger da aynı fikirde. Eichelberger çikolatanın ve demokrasinin tadını çıkarıyor: ”Çikolata kampanyası seçimleri kutlamak için harika bir yöntem, özellikle de oy kullanma hakkı için başka yerlerde mücadele eden çok sayıda insan olduğunu düşününce. Amerika’da bu hak zaten var, o nedenle kesinlikle kutlamaya değer.”

Olmstead, her satışın sayıldığını söylüyor: ”Şu ana kadarki satışlarda Demokratlar 178, Cumhuriyetçilerse 146 oy aldı.”

Olmstead, ”Demokratlar toplam oyların %55‘ini aldı. Bu kesinlikle bilimsel bir anket değil. Satışların yanına sadece bir çentik atıyoruz,” diyor.
.
Oylar da sürekli değişiyor.

Satış bilançosu her Salı mağazanın internet sitesinde yayınlanıyor. Randy Olmstead, kampanyanın hem çikolata satışlarını hem de siyasi katılımı arttırmasını amaçlıyor

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG