Erişilebilirlik

'Cihatçı' Gençler Almanya'yı Kaygılandırıyor


Suriye’de El Kaide’ya bağlı bir terör grubunun saflarında savaşırken ölen Türk kökenli eski Alman milli futbolcu 'Ebu Abdullah el-Türki' kod adlı Burak Karan'ın YouTube'dan alınan fotoğrafı
Suriye’de El Kaide’ya bağlı bir terör grubunun saflarında savaşırken ölen Türk kökenli eski Alman milli futbolcu 'Ebu Abdullah el-Türki' kod adlı Burak Karan'ın YouTube'dan alınan fotoğrafı
Almanya’da Müslüman gençlerin radikal İslamcı terör örgütleri tarafından istismar edilmesi ve çok sayıda gencin “cihat” amacıyla Suriye’ye giderek savaşması, son zamanlarda sıklıkla gündeme geliyor.

Alman medyasında çıkan ve güvenlik birimlerinin doğruladığı haberlere göre Almanya’da yetişen çoğu Türkiye kökenli en az 250 genç, Beşar Esat rejimine karşı savaşmak için Almanya'dan Suriye'ye gitti.

Türk kökenli eski Alman milli futbolcu Burak Karan’ın Suriye’de El Kaide’ya bağlı bir terör grubunun saflarında savaşırken öldüğü, eski Berlinli Alman rap sanatçısı Deso Dogg’un da benzer bir grupta savaşırken ağır yaralandığı biliniyor.

Alman güvenlik ve istihbarat birimleri ülkede bazı radikal camilerinde gençleri kandırmak için yoğun çalışmalar yapıldığı görüşünde.

Müslümanlar’ın Almanya’da ve diğer ülkelerde zulüm gördüğü ve ezildiği yönünde camilere paralel özellikle internet ortamında yapılan propaganda çalışmalarından sonra gençler, cihat için Suriye’deki radikal İslamcı muhaliflerin özel eğitim kamplarına gönderiliyor.

Alman yetkililer gençlerin patlayıcı madde hazırlama ve silah kullanımı gibi konularda eğitildiklerini belirtiyor ve Suriye’deki çatışmalara katılmalarının yanı sıra ileride Almanya'ya geri döndükten sonra terör eylemleri planlayabileceklerinden kuşkulanıyor.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00
Linki indirmek için

Son günlerde radikal İslamcı ve El Kaide sempatizanı internet sayfalarında ve sosyal ağ sitelerinde Almanya’daki Müslümanlara cihat çağrısında bulunan videoların sayısının adeta patlaması, Alman yetkililerin endişelerinin artmasına neden oluyor.

Psikolog Kazım Erdoğan
Psikolog Kazım Erdoğan
Öte yandan Suriye’ye giden gençlerin büyük bölümünün Türkiye kökenli olması, anne-babaları da endişelendiriyor. Nitekim Berlin'de yaşayan ve çeşitli uyum projeleri yürüten psikolog Kazım Erdoğan’ın yaşama geçirdiği ‘Türk Babalar Grubu’ ailelere çocuklarına sahip çıkmaları yönünde bir çağrı yaptı; çağrı Alman medyasında büyük yankı buldu. Özellikle gelecek perspektifi olmayan veya küçük suç olaylarına karışmış gençlerin radikal İslamcılar tarafından kolayca kandırıldığını savunan Kazım Erdoğan, internet üzerinden gençlere ulaşmaya çalışan bu gruplara karşı anne babaları dikkatli olmaya çağırıyor.

Kazım Erdoğan yurtdışına terör eğitimi amacıyla giden ve silahlı eğitim gören gençlerin ileride Almanya için de büyük bir tehlike oluşturabileceğini kaydediyor ve bu tür olaylara engel olmak için tüm kamuoyunun gençlerle ilgilenmesini tavsiye ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG