Erişilebilirlik

'Cihad Yanlısı Gruplar Suriye'deki İsyancılara Sızıyor'


Suriye’de isyancılar ve rejime bağlı kuvvetler arasındaki çatışmalar sürüyor. Ancak isyancı Özgür Suriye Ordusu’na El kaide gibi aşırı dinci görüşlere sahip savaşçıların sızdığı yönünde kaygılar hakim. Amerika’nın Sesi muhabiri Henry Ridgwell’in konuştuğu bir uzman, Cihatçı grupların Suriye’deki isyancılara sızdığı yönünde internette ve videolarda çok sayıda kanıt bulunduğunu söylüyor.

Özgür Suriye Ordusu militanları Halep’te rejime karşı savaşıyor. Batılı güçler ve Körfez ülkeleri, Suriye muhalefetine yardımı arttırıyor. Ancak militan İslamcı grupların çatışmalara müdahale ettiği yönündeki kaygılar da artıyor.

Londra’daki Kings College’daki Radikal Akımları İnceleme Merkezi uzmanı Şiraz Mahir, Amerika’nın Sesi’ne elindeki video kayıtlarını ve örnek internet sitelerini gösterdi: “El Kaide’yle bağlantısı olsun olmasın, İslamcı gruplar Suriye’de faaliyet gösteriyor. Her ne kadar bağımsız bir şekilde doğrulanamasa da, elimizdeki videoları dikkatle inceliyor ve diğerleriyle karşılaştırıyoruz. Bu videolar El Kaide’nin yayınlarını veren bildiğimiz internet sitelerinde gösteriliyor. Bu internet sitelerini neredeyse on yıldır izliyoruz.”

Suriye’den gelen videolarda, İslamcı militan örgütlere ait simgeler gittikçe daha sık kullanılmaya başladı.

Şiraz Mahir, “Bazıları el Kaide diyor. Ama Suriye’de cihatçıların olduğu kesin. Ellerindeki bayraklardan, videolara koydukları sembollerden anlayabiliyorsunuz. Gördüğünüz gibi, isyancıların bölgesine kilim ya da battaniye götürüyorlar. Çünkü bu onların tipik çalışma yöntemlerinden biri. Böyle yaparak yerel halkın desteğini kazanmaya çalışıyorlar.”

Son haftalarda Arap basınında çıkan haberlere göre, yabancı savaşçılar Özgür Suriye Ordusu’na katılıyor. Mahir kaçının isyancılara katıldığını bilmemekle birlikte varlıklarını doğruluyor: “Aralarında Suudiler, Mısırlılar, Libyalılar ve Ürdünlüler var. Hepsi bir anlam ifade ediyor. Özellikle Körfez ülkeleri Beşar Esad’a muhalif tutumlarını dile getirdi. Bu ülkelerdeki çok sayıda din adamı Beşar Esad’ı dönme ilan etti.”

Mahir aşırı dinci grupların Suriye’deki ayaklanmaya müdahalesini yavaş bulmakla birlikte son aylarda bu ülkedeki çatışmaları istismar ettikleri yönündeki işaretlerin arttığına dikkati çekiyor.

'Cihad Yanlısı Gruplar Suriye'deki İsyancılara Sızıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG