Erişilebilirlik

Çiftçilere Cep Telefonuyla Video


Çiftçilere Cep Telefonuyla Video
Çiftçilere Cep Telefonuyla Video

Gelişmekte olan ülkelerde açlık ve yoksullukla mücadelede sorun, yeni çözümler bulmak değil, bu çözümleri ihtiyacı olanlara ulaştırmak. Cep telefonları ulaşılması güç yerlere bilgi gönderilmesinde yarar sağlıyor. Yeni bir teknoloji sayesinde gelişmekte olan ülkelerdeki çiftçilere ürünlerini nasıl daha iyi yetiştirebilecekleri öğretiliyor.

Bir cep telefonu videosunda çiftçilere tespih ağacından elde edilen tohumlardan nasıl doğal böcek ilacı yapılacağı öğretiliyor. Bu video İllinois Üniversitesi tarafından hazırlanan bir kaç örnek videodan biri. Videonun amacı gelişmekte olan ülkelerdeki halkın yaşam standardını ucuz yollarla arttırabilmek.

Bu tür bilgiyi ihtiyacı olana ulaştırabilmek her zaman kolay olmuyor. Ancak yeni teknoloji bu konuda çok yardımcı. Barry Pittendrigh İllinois Üniversitesi'nden ve şunları söylüyor: "Bilgi paylaşımında devrim gerçekleşti. Bu devrim hem internet hem de cep telefonu kullanımının artması sonucu gerçekleşti. Özellikle de kalkınmakta olan ülkelerde kullanımın artması çok etkili oldu."

Cep telefonları gelişmekte olan ülkelerde yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu telefonlar giderek daha akıllı hale getiriliyor. Jess Lowenberg DeBoer Purdue Üniversitesinden tahıl bilimci.O da şöyle konuşuyor: "Bir çok çiftçinin cep telefonu kullandığını keşfettik. Bu telefonlarda video klipler de izlenebiliyor. Biz de görsel bilgiyi cep telefonu aracılığıyla paylaşabileceğimizi düşündük."

Tahıl torbalarının nasıl kapatılacağı ve tahılın böceklenmeden korunmasıyla ilgili görsel bilgiler cep telefonlarıyla ulaştırılıyor.Jess Lowenberg DeBoer şunları söylüyor: "Bu torbaları kapatmak, görünce hemen kavrayacağınız bir şey, ancak sözle anlatmak çok zor."

Lowenberg DeBoer’e göre böyle bir video mükemmel bir iletişim aracı.

Cep telefonu videolarının en iyi yanlarından biri de çok hızlı yayılmaları.

DeBoer'in ekibi yedi cep telefonuna video göndererek neler olduğunu gözlemlemiş. Uzman şu bilgiyi veriyor: "Bir ay içinde gönderdiğimiz video 50 köyde 118 kişiye ulaştı. Bu çok mütevazi bir yatırımın ne kadar büyük etkisi olabileceğini gösteriyor."

Çiftçiler videoyu telefondan telefona göndermiş.

Bu videolar çok az eğitimden geçmiş çiftçilere ulaşmakta büyük avantaj sağlıyor. Tolulope Agunbiade İllinois Üniversitesi'nde araştırmacı. O da şöyle konuşuyor: "Bu bilgiyi çiftçilere ulaştırmak zor çünkü bazıları okuma yazma bilmiyor. Ancak animasyonlar sayesinde bilgiyi kolayca anlayabiliyorlar."

İllinois ekibi aynı bilgisayar animasyonunu değişik bölgelerde kullanabiliyor. Bunun için sadece videonun anlatımını değişik dillerde tekrar kaydetmek gerekiyor.

Purdue ekibi farklı bir yöntem izliyor. Jess Lowenberg DeBoer anlatıyor: "Biz videoları yerinde çekiyoruz. Çiftçiler tanıdıkları ortamı videoda görünce videonun kendileri için yapılmış olduğunu anlıyor."

DeBoer amatör video çekimlerinin Nijerya'da çok popüler olan ucuz bütçeli Nollywood filmlerini andırdığını söylüyor: "Orada halk kültürel olarak o tarz videolar görmek istiyor."

Her iki yöntemde de önemli olan cep telefonlarıyla video paylaşımı.

Bu sayede bilgi bu bilgiye gerçekten ihtiyacı olanlara ulaşıyor. Bu kişiler de çiftçiler.

Bu sayede yüksek teknoloji yöntemiyle, düşük teknoloji bilgileri halka iletiliyor.


STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG