Erişilebilirlik

Çift Güneşli Gezegen Bulundu


İki güneşli gezegenin hayali çizimi
İki güneşli gezegenin hayali çizimi

Amerikalı uzaybilimciler, ilk kez iki güneşin çevresinde dönen bir gezegen keşfetti.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, uzaydaki Kepler teleskopuyla keşfettiği yeni gezegeni Kepler-16b diye adlandırdı. Yönetmen George Lucas’ın ünlü film serisi Star Wars-Yıldız Savaşları’nın dördüncü, beşinci ve altıncı bölümlerinde yer alan iki yıldızlı gezegeni hatırlatan Kepler-16b, filmdekinin tam aksine oldukça soğuk ve yaşama elverişli değil.

Kepler projesi müdürü William Borucki yeni keşiflerinin, bilimadamlarının araştırmalarını Dünya gibi yaşama elverişli gezegenler, ya da bizim güneş sistemimiz gibi yıldız sistemleri aramayla sınırlamamaları gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi. Borucki, uzaybilimcilerin daha önce de çift güneşli sistemler üzerine teoriler geliştirdiğini ama Kepler-16b’nin bu teorileri ilk kez kanıtladığını belirtti.

Dünya’dan 200 ışıkyılı uzakta bulunan Kepler-16b iki güneşin çevresinde dönüyor. Bu iki güneş de aynı zamanda birbirinin çevresinde dönüyor. Dünya düzleminden bakıldığında bu iki yıldız zaman zaman güneş tutulmasına benzer bir şekilde birbirini gölgeleyebiliyor.

XS
SM
MD
LG