Erişilebilirlik

CIA: 'El Kaide Eylemcisinin Saldırısına Sistematik Hatalar Yol Açtı'


CIA Başkanı Leon Panetta, olaydan tamamen bir kişi ya da grubu suçlamanın mümkün olmadığını açıkladı
CIA Başkanı Leon Panetta, olaydan tamamen bir kişi ya da grubu suçlamanın mümkün olmadığını açıkladı

Amerika Merkezi İstihbarat Dairesi CIA, geçen yıl Afganistan’da yedi görevlisinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısına yol açan etkenlerin sistematik hatalardan kaynaklandığını bildirdi.

Kendisini el Kaide itirafçısı olarak tanıtan Ürdünlü Human Halil Ebu-Mulal el Balavi 30 Aralık’ta Host kentindeki CIA üssünde üzerindeki bombaları patlatmış ve yedi CIA görevlisiyle bir Ürdünlü istihbaratçının ölümüne yol açmıştı. CIA, tamamladığı iç soruşturmada, daha önce yapılan uyarıların dikkate alınmadığını, güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu ve ‘talihsiz’ kararlar alındığını açıkladı.

Olay CIA görevlilerini hedef alan en kanlı ikinci eylem olarak tarihe geçti. Eylemi Afganistan ve Pakistan’daki Telaban örgütleri üstlendi.

CIA Başkanı Leon Panetta, Ürdünlü yetkililerin el Balavi’ye kuşkuyla yaklaştığını, ama daire içinde de bazı yetersizlikler olduğunu, bu yüzden olaydan tamamen bir kişi ya da grubu suçlamanın mümkün olmadığını açıkladı.

Panetta CIA içinde yapısal değişiklik sözü verdi. Buna göre güvenlik önlemleri sıkılaştırılacak, daire görevlilerinin eğitimi ve karşı istihbarat alanında değişiklikler yapılacak.

XS
SM
MD
LG