Erişilebilirlik

CIA Başkanı Sorgu Tekniklerini Savundu


CIA Başkanı John Brennan basın toplantısında konuşurken
CIA Başkanı John Brennan basın toplantısında konuşurken

ABD Merkezi İstihbarat Örgütü CIA başkanı John Brennan sert sorgulama tekniklerinin yeni terör saldılarını önlemede yararlı bilgi sağladığını ancak bazı görevlilerin sorgulamada onaylanan sınırları aştığını söyledi

ABD Merkezi İstihbarat Örgütü CIA Başkanı John Brennan 11 Eylül saldırıları sonrası terör zanlılarına yönelik işkence düzeyine varan sorgulama yöntemlerinin ülkeyi yeni saldırılardan koruduğunu ve el -Kaide üyelerinin yakalanmasını sağladığını açıkladı.

Örgüt merkezinde ender düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Brennan, Senatoda açıklanan ve bu yöntemleri ayrıntılı anlatan raporun sert yöntemlerin saldırıları önlemede herhangi bir yararı olmadığı yönündeki sonuçlarına karşı çıktı.

Brennan, bazı CIA görevlilerinin onaylanan sorgu yöntemlerinin ötesinde davrandığını ve bu tür davranışların reddedilmesi gerektiğini de kabul etti.

Ancak Brennan, 3 binden fazla kişinin ölümüne neden olan 11 Eylül saldırılarından sonra yoğun biçimde çalışan CIA görevlilerinin büyük çoğunluğunun övgüyü hak ettiğini savundu.

Brennan, sert yöntemlerin terör zanlılarından elde edilen bilgilere ulaşılmasında doğrudan etkisi olup olmadığının kesin olarak bilinemeyeceğini de vurguladı.

ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, CIA’nin sert sorgulama programını Beyaz Saray’ın onay verdiği biçimde yürüttüğünü söyledi.

Fox TV Kanalı’na konuşan Cheney, programın 11 Eylül saldırılarını düzenleyenlerin yakalanması ve bir daha böyle bir saldırının gerçekleşmesini önlemeyi amaçladığını belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG