Erişilebilirlik

CIA Başkanı Panetta Pakistan'da


Leon Panetta
Leon Panetta

CIA Başkanı Leon Panetta, Avrupa ve muhtemelen Amerika’yı hedef alan bir büyük terör saldırısı planı haberlerinin ardından Pakistan’a gitti.

Pakistan kaynakları, Panetta’nın Pakistan istihbarat örgütü başkanı Korgeneral Ahmed Şuca Paşa’yla görüşeceğini doğruladı.

Batılı istihbarat yetkilileri, Pakistan’daki terörist kamplarında hazırlanan ve İngiltere, Fransa, Almanya ve muhtemelen Amerika’yı hedef alan bir komando stili terör saldırıları planı ortaya çıkarttıklarını söylüyor.

Amerika Ulusal İstihbarat direktörü James Clapper, Amerika’nın son günlerde Avrupa ile istihbarat paylaştığını ve müttefikleriyle uluslararası terör saldırılarını önlemek için işbirliği yaptığını açıkladı.

Avrupalı yetkililer planın büyük kentler için hala tehdit oluşturduğunu ancak yakında saldırı beklemediklerini bildirdi.

İngiliz güvenlik danışmanı Sally Leivesley, Fransa, Almanya ve İngiltere’ye aynı anda düzenlenecek bir saldırının küresel bir şoka yol açacağını söyledi.Uzman saldırıların tarzının, gerçekleşmesi durumunda aynen bugün Pakistan’da ve Afganistan’da yaşananlara benzeyeceğini belirtti.

Ne Amerikalı, ne de Avrupalı yetkililer terör saldırısı planlarıyla ilgili haberleri doğrulamış değil. Amerikan Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper, son günlerde Avrupa ülkeleriyle istihbarat paylaştıklarını ve müttefik ülkelerle uluslararası terörle mücadele konusunda işbirliği yaptıklarını açıkladı.

İngiliz basınında çıkan haberlere göre cihat yanlısı militanların önde gelen Avrupa kentlerini hedef alan terör saldırıları düzenlemeyi planladığı ortaya çıkarıldı. Saldırıların tarzıysa 2008’deki Mumbai saldırıları gibi olacaktı. On silahlı saldırgan tarafından düzenlenen ve üç gün süren Mumbai’deki eşgüdümlü saldırılar 166 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı.

Bir başka güvenlik uzmanı Tobias Feakin, terör saldırılarının değişim geçirdiğini savunuyor. Feakin’e göre geçmişte terör örgütleri özellikle yüksek güvenlikli hedeflere güçlü patlayıcılarla saldırıyordu. Ancak Mumbai saldırıları teröristlerin tarzının değiştiğini gösteriyor.Uzmana göre düşük düzeyde teknoloji kullanılmasına rağmen bu tür saldırılar çok büyük etki yaratabilir ve bu nedenle büyük tehlike oluşturabilir. Bununla birlikte bu tür saldırılar planlama ve eğitim aşaması gerektirdiği için, bu aşamalarda önlenmesi de mümkün olabilir.

İngiltere İçişleri Bakanlığı haberleri doğrulamaktan kaçınıyor. Alman yetkililer de şu an için Almanya topraklarında bir terör eylemi düzenlenebileceği yolunda somut göstergeler bulunmadığını açıkladı. İki ülkede de terör alarmı düzeyi yükseltilmedi.

Fransa’daysa bakanlar bu aybaşında bir terör tehdidine dikkati çekmişti. Paris’teki Eyfel Kulesi, bomba alarmı verilerek bu ay iki kez giriş-çıkışlara kapatıldı.

Ortaya çıkarılan yeni terör eylemi planlarının, Amerika’nın son dönemde Pakistan’da uzaktan kumandalı uçaklarla düzenlediği füze saldırılarının artmasında etkisi olabileceği düşünülüyor. Bu ay içinde Pakistan’daki terör hedeflerine 20’den fazla füze saldırısı düzenlendiğini belirten uzmanlar, bunun aylık ortalamanın iki katı olduğuna dikkati çekiyor.

XS
SM
MD
LG