Erişilebilirlik

CHP'de Kazan Kaynıyor


Eskişehir milletvekili Süheyl Batum'un partiden ihracı tartışılırken şimdi de İzmir milletvekili Birgül Ayman Güler'in disiplin kuruluna sevkedilmesi bekleniyor

Türkiye gündemindeki AKP Hükümeti kaynaklı demokrasi ve rejim ile ilgili tartışmalı pek çok gelişme yanı sıra ana muhalefet partisi CHP içerisinde ise 'kaynayan kazan' atmosferi devam ediyor. CHP’ye göre “parti içi demokrasi varlığına işaret edici tartışmalar” olarak tanımlanan tabloda; Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'un partiden ihraç kararı tartışılırken; şimdi de İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in de disiplin kuruluna sevk edilmesi beklenirken; Uşak Vekili Dilek Akagün Yılmaz, “Gelişmelerden üzüntü duyuyorum. CHP biat kültürü olan bir parti değildir. 2015’te Uşak’ta merkez yoklaması olursa milletvekili adayı olmam ama önseçim olursa adım çizilmez” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu siyasi kadroları bünyesinde barındırmış tarihi geçmişiyle Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye siyasetindeki en önemli aktörlerden birisi. Ancak CHP, 1980 sonrası Bülent Ecevit’in yasaklandığı yıllardan bugüne lider değişiklikleri ve parti içi muhalefet tartışmalarıyla gündemde. CHP’de yaşanan kırılmalar ve ayrılıklar nedeniyle Türkiye siyasetinde yeni partiler ortaya çıkması adeta gelenekselleşmiş iken bugünlerde de Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki yönetim tepkiler nedeniyle ayrılık rüzgarları esiyor.

Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan’ın istifa ederek Anadolu Partisi’ni kurması ardından geçtiğimiz hafta Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum hakkında eleştirel açıklamaları nedeniyle CHP Yüksek Disiplin Kurulu tarafından partiden ihraç kararı alındı. Bu gelişme üzerine hiçbir şekilde sarf etmediği sözler gerekçe gösterilerek haksız bir şekilde ihraç edildiğini belirten Batum, CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve Merkez Yönetim Kurulu üyeleri hakkında dava açacağını açıkladı.

Süheyl Batum’un dilekçesi hazırlandı

Amerika’nın Sesi’nin edindiği bilgiye göre, Batum, kendisine CHP’den resmi tebligat geldiğinde Kılıçdaroğlu ve MYK üyeleri hakkında “Parti Meclisi’nin yetkisini gasp etmek” ile “Görevlerini kötüye kullanmak” suçlamalarıyla dosya açmak üzere dava dilekçesini hazırladı. Batum’un Avukatı Gurur Gaye Ünal’ın hazırladığı dilekçesinde, YDK’ya Parti Meclisi kararıyla değil MYK kararıyla disipline sevk edilmesinin CHP Tüzüğü’ne aykırılığı nedeniyle partiden ihraç kararı hakkında “yok hükmünde” işlemi yapılması talep edildi.

Birgül Ayman Güler’e de ihraç yolu

Bu arada Batum gibi Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin Ekmeleddin İhsanoğlu’nu aday göstermesine açıkça tavır alan isimlerden birisi olan İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler için de partiden ihraç kararı alınması öngörülüyor. Güler’in son olarak “CHP ile cemaat işbirliği yaptı” yönündeki sözleri nedeniyle artık Kılıçdaroğlu yönetimiyle arasındaki bağın tamamiyle koptuğu belirtiliyor.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, bugünkü açıklamasında, Güler için “Parti disiplinine aykırı beyanlarda bulunmuştur. Yetkili organlarımız nasıl bir işlem yapılacağını düşünecektir. Eğer tek başına benim uktemde olsaydı disipline kesinlikle sevk ederiz derdim. Ama Güler’in durumuyla ilgili parti organları karar alacaktır” dedi.

İstanbul’da “Karayalçın ağabeyliği” dönemi

CHP’deki parti içi ayrışmalar yanı sıra İstanbul İl Örgütü’nde ise “kavga” yaşanması dikkat çekiyor. 30 Mart Yerel Seçimler’inde CHP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan ancak kazanamayan Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile şimdiki başkan Hayri İnönü arasında karşılıklı iddialar tartışılıyor. Son olarak Sarıgül, İnönü’ye “istifa et” baskısı yaptığı yönündeki iddiayı reddetmesine karşın Hayri İnönü’nün eşi Nazlı İnönü ise Sarıgül’ün kendilerini tehdit ettiği yönünde beyanatlarda bulundu.

CHP, İstanbul çatışmasına şimdilik Murat Karayalçın çözümü getirdi. İsmi Ankara ile özdeşleşmiş bir siyasetçi olan Murat Karayalçın, milletvekili adaylığına hazırlanan Oğuz Satıcı yerine CHP İstanbul İl Başkanlığı’na getirildi.

CHP Grup Başkanvekili Altay, İstanbul’daki gelişmeler için “Murat Karayalçın kentleşme birikimi yüksek bir siyasetçi yeteneğini yüksek politikacıdır. Siyasetçinin ili ilçesi olmaz. İstanbul'un bir Ağabeye ihtiyacı var bir derleme bir toparlanma bir eşgüdüme ihtiyacı var” dedi.

Uşak Vekili Yılmaz: CHP’de biat kültürü yoktur

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, benzer görüşleri paylaştığı Batum hakkındaki ihraç kararını şöyle değerlendirdi:

“Ben böyle bir karar verilmesinden dolayı çok üzgünüm. Süheyl Batım çok değerli bir hukukçudur ve çok samimiyetle CHP ilkelerini savunan bir isimdir. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda karşı devrim anayasası çıkmasını engelleyen isimdir. Süheyl Batum, CHP’de kan uyuşmazlığı olan kişilere partide yer verilmesinden rahatsızlığını dile getirmiş ve istifası konusunda sonrasında karar vereceğini belirtmiş açıklamasında. Ama usüle aykırı olarak Parti Meclisi’nde değil MYK yoluyla Yüksek Disiplin Kurulu’na oy çokluğuyla gönderilmiştir. Bu hepimiz için üzücü bir olaydır. CHP biat kültürü olan bir parti değildir. Kılıçdaroğlu da 2004 yılında kamuoyu ile bir bildiri yayınlayarak, olağanüstü kurultay istemiştir. CHP’de her zaman parti içi hareketler olmuştur. Bu yanlış bir şey değildir. CHP’nin daha özgürlükçü bir ortamda çalışması demektir. Bu nedenle CHP’nin daha tahammüllü olmasını bekliyorum.”

Yılmaz, “2015 seçimlerine geri sayım başladı. Siz de parti içi muhalefet nedeniyle listede üzerinizin çizilmesi endişeniz var mı?” sorumuzu ise şöyle yanıtladı:

“Hayır öyle bir endişem yok. Ben önseçimle gelmiş bir milletvekilim. Önseçim partimizde büyük bir oranda yapılacaktır. Önseçim yapıldığında ise hakim onaylı resmi seçim olduğu için adaylığımızla ilgili bir sıkıntı olmayacaktır. Uşak’ta merkez yoklaması ile aday göstermeye karar verilirse aday da olmam zaten. Ama önseçim yapılacağını düşünüyorum. Önseçim olduğu takdirde zaten partililerimiz karar verildiğinde ismimin çizilmesi söz konusu olmaz.”

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG