Erişilebilirlik

CHP ve AKP Uzlaşır mı?


TBMM
TBMM

Adalet ve Kalkınma Partisi ile CHP arasında koalisyon sağlanması olasılığı, yolsuzluk dosyası, Adalet-İçişleri-Milli Eğitim yetkisi ve Cumhurbaşkanı’nın rolü gibi kritik başlıklar içeriyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da ‘Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başbakan olması’ şartını gündeme taşıdı

Adalet ve Kalkınma Partisi ile CHP arasında koalisyon sağlanması olasılığı, yolsuzluk dosyası, Adalet-İçişleri-Milli Eğitim yetkisi ve Cumhurbaşkanı’nın rolü gibi kritik başlıklar içeriyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da ‘Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başbakan olması’ şartını gündeme taşıdı.

Türkiye’de önümüzdeki birkaç hafta boyunca koalisyon modelleri ve uzlaşı formülleri tartışmaları devam edecek gibi görünüyor.

Koalisyon tartışmasında, mecliste tek başına iktidar olacak çoğunluğu sağlayamayan AKP’de ‘sessizlik’ kararı alındı. AKP adına sadece Parti Sözcüsü Beşir Atalay’ın resmi açıklama yapması görüşü benimsenirken, basın mensupları da parti genel merkezi girişinde soru sormalarının önüne geçmek için kapıdan uzaklaştırıldı.

CHP’de ise, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’da görüşme trafiği sürerken, parti tabanında AKP ile olası koalisyona karşı sosyal medya aracılığıyla ciddi tepkiler verildiği gözleniyor. CHP tabanı, AKP’nin herhangi bir şekilde yeniden iktidar olacağı seçeneğe karşı mesajlarını partiye iletirken; ekonomi çevrelerinde ‘büyük koalisyon’ söylemleri dikkat çekiyor.

Bu arada bugün CHP’den en çarpıcı açıklama, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa’dan, sosyal medya aracılığıyla geldi. Ağbaba, hazırladığı yazılı açıklamasını Twitter’dan paylaştı ve sonrasında Malatya Milletvekili olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başbakan olmadığı her formüle kapalı olduğunu söyledi. Ağbaba’nın kendisine sosyal medyadan iletilen tepkilere de yanıt niteliğindeki yazılı açıklaması şöyle:

‘Sevgili arkadaşlarım,

Yıllardır partimize karşı yürütülen haksız, vicdansız, acımasız algı yönetimi yeni bir aşamaya girmiştir. Yıllardır AKP zulmüne sessiz kalanlar; Yıllardır AKP rantından beslenenler; Yıllardır AKP diktasına alkış tutanlar; Ülkenin en temiz, en tutarlı ve en ilkeli partisini kokuşmuş ve çürümüş bir iktidarın düşüşüne engele olma projesinin parçası etmeyi amaçlamaktadırlar. CHP, ülkenin içinde bulunduğu durumun ve bu şartların üzerine yüklediği sorumluluğun farkındadır. Elbette, vatandaşımız çaresiz, ekonomi başsız, ülkemiz hükümetsiz kalmayacaktır. Ancak; Partimizin iktidarın öznesi, Genel Başkanımızın Başbakan, Halkın, iktidarın tek sahibi olmayacağı hiçbir çözümün içinde yer almayacağımızın bilinmesini isterim.’

HDP’ye yanıt: Barış için adres Meclis

Bu arada CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis’te soruları yanıtladı. HDP’nin koalisyon konusundaki bu sabah yaptığı açıklamayı değerlendiren Altay, ‘Türkiye'de seçim sonuçları belli mesajlar verdi. Bunlardan biri de toplumun Barış istediğine yönelik bir mesajdır. Barışın tesisi yeni dönem Parlamento'nun öncelikli, birinci işidir. Ama Çözümün, Barışın adresi ne Kandil'dir ne dağdır ne Bayındır. Çözümün adresi Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Ama çözüm aranıyorsa, 25. dönem Parlamentosu'nda partilerin kendi aralarında Yapacakları uzlaşmayla sağlanacaktır. Toplumun beklentisi bellidir. Toplum çözüm istediğini çok açık şekilde gösterdi’ dedi.

CHP’nin ‘Erken Seçim’ ihtimaline karşı olduğu yönünde mesaj da veren Altay, ‘Toplum demokrasisinde bir daralma, ekonomisinde bir kırılganlığın yarattığı tahribatın bir an önce tek bir parti marifetiyle değil, Birsen çok parti marifetiyle giderilmesi gerektiği mesajını verdi. Bu Parlamento'da 25. dönem Parlamentosu'nda bir değil üç beş ayrı model hükümet alternatifi var. Bu Parlamento'dan hükümet çıkmaz düşüncesine katılmıyorum, birden çok alternatif üretecek noktada tecelli etmiştir’ diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG