Erişilebilirlik

CHP’de Parti Meclisi İçin ‘Kıran Kırana’ Çekişme


CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlık yarışında 740 oy ile liderliğini korumasına karşın Parti Meclisi’nde 415 oy alan Muharrem İnce’yi destekleyecek muhalifleri asgari sayıda tutmayı umut ediyor.

CHP Parti Meclisi (PM) için kesinleşen çarşaf listede 474 isim aday olarak yer alırken; bu adaylar PM’ye Kılıçdaroğlu’nun kontenjanı niteliğindeki Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu olarak seçilecek 8 kişi dışındaki PM’deki 52 koltuk için yarışacak.

Ayrıca 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) içinse 98 kişi aday oldu.

CHP’de Kılıçdaroğlu, 60 kişilik PM’de kendi anahtar listesiyle birlikte rahat çalışabileceği çoğunluğa sahip olmayı amaçlarken; karşısında Muharrem İnce öncülüğündeki alternatif listesi yer alıyor. Bunun yanı sıra partide geçmiş yönetimlerde yer almış isimler de PM’de varlık mücadelesi veriyor.

Mehmet Bekaroğlu PM’yi ‘cinsiyet’ ile garantiledi

Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde, ‘günün sürprizi’ olarak yorumlanan isim ise Hürriyet’in eski genel yayın yönetmeni Enis Berberoğlu oldu. Berberoğlu birkaç gün önce sessiz sedasız CHP üyesi yapılmıştı. Mehmet Bekaroğlu ise anahtar listede değil Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu’ndan (BYKP) aday gösterildi. Bu platform için Kılıçdaroğlu genel başkan olarak 12 kişiyi aday gösterirken, bu listeden PM’ye 8 kişi seçiliyor. Dolayısıyla Bekaroğlu, çarşaf listede çizilme ihtimaline karşı 12 kişilik listeye alındı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Bekaroğlu’na ikinci koruma kalkanı olarak “cinsiyet kotası” da uyguladı. Bekaroğlu’nun üyeliğini CHP Tüzüğü’ndeki “Platform için 1/3 oranındaki cinsiyet kotası” ile sağlama aldı. Bu kota uygulamasıyla Platformda erkek veya kadın cinsi en az 3 kişi ile temsil edilmek zorunda. Kılıçdaroğlu’nun 12 kişilik listesinde Platform listesinde Bekaroğlu, Burhan Şenatalar ve Sencer Ayata olarak sadece 3 erkek bulunuyor. Bu nedenle de hem Bekaroğlu hem de eski PM’deki Burhan Şenatalar ile Sencer Ayata, ‘erkek’ oldukları için 8 kişilik Platform’da ve dolayısıyla PM’de yer alacak görünüyor.

Kemal Kılıçdaroğlu eski PM’den 34 kişiyi yeniden istedi

Kılıçdaroğlu’nun Platform listesinde; eski PM üyeleri Gaye Usluer, Gülsüm Bilgehan, Emel Yıldırım, Seyhun Erdoğdu isimleri yer aldı. Böylece Kılıçdaroğlu, Merkez Yönetim Kurulu üyesi de olan Şenatalar, Ayata’nın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım’ın da PM’de yer alışını garantilemeye çalıştı.

Platfrom listesinde, Türk Tabipleri Birliği’nin kamuoyunda en sevilen genel başkanlarından birisi olan merhum Füsun Sayek’in kızı ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Selin Sayek Böke de yer aldı.

Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi için hazırladığı anahtar listesiyle eski PM üyelerinden aday olmalarına rağmen 16 ismin üzerini çizmiş oldu. Kılıçdaroğlu, eski PM’deki 28 ismi anahtar listesinde korurken; Merkez Yönetim Kurulu’nda olmalarına rağmen Faruk Loğoğlu ile Emrehan Halıcı’yı listesine almadı. Kılıçdaroğlu, ayrıca eski PM’deki 6 ismi de genel başkan kontenjanı olarak adlandırlan 12 kişilik Bilim, Yönetim Kültür Platformu (BYKP) listesinde aday gösterdi. Özetle Kılıçdaroğlu, 60 kişilik eski PM’deki 34 kişi ile halen çalışmak istediği mesajını verdi.

Eski PM’deki 10 kişi ise yeniden görev almak istemediklerini belirterek, aday dahi olmadı. Bu isimler ise, Ayşe İnci, Birgül Ayman Güler, Hurşit Güneş, Hülya Güven, Murat Karayalçın, Adnan Keskin, Umut Oran, Zuhal Samlı, Çetin Soysal ve Bihlun Tamaylıgil olarak görüldü.

Ulusalcılar’ı Süheyl Batum temsil edecek

Muharrem İnce'nin listesi ise, "Umudun anahtar listesidir" üst başlığıyla salonda dağıtıldı. İnce'nin listesinde, Kılıçdaroğlu'nun listesinde de yer alan Gazeteci Tuncay Özkan'a yer verilmesi dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu'nun kendi PM listesine almadığı eski üyeler Fikri Sağlar ile Zuhal Samlı ise İnce'nin listesinde yer aldı.

CHP’de ulusalcılar cephesinde Birgül Ayman Güler 8 yılın ardından PM’ye aday olmayacağını açıklarken, Güler’in yerine Süheyl Batum ile temsil sağlanacak. Batum da İnce’nin listesinde yer aldı.

CHP içerisindeki muhalefeti perde arkasında halen yönlendirdiği kaydedilen Önder Sav'ın ekibindeki Hakkı Suha Okay da İnce'nin listesinde PM adayı oldu.

Sinema sanatçısı Berhan Şimşek de İnce'nin kendi listesinde yer verdikleri arasında dikkat çekti.

Göze çarpan adaylar

Kılıçdaroğlu, 2 Temmuz 1993’te Sivas Katliamı’nda öldürülen Metin Altınok'un kızı Zeynep Altınok’u PM’ye aday gösterdi. Bu noktada Sivas Katliamı Davası gibi önemli dava süreçlerinde aileler adına avukatlık görevi yürüten Şenal Sarıhan’ı da PM için kendi listesine aldı.

Türkiye’de Aleviler’in önemli örgütlerinden Alevi – Bektaşi Federasyonu Başkanı Fevzi Gümüş de de, Kılıçdaroğlu’nun listesine girdi.

'Deniz Gezmiş' dediler ağabeyini listeye almadılar

Bu arada '68 devrimci kuşağının simge ismi Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş ise, aday olmasına rağmen konuşmalarında o isme atıf yapan ne Kılıçdaroğlu'nun ne de İnce'nin listesinde ve hatta 'Sol Kanat' listesinde de yer alamaması dikkat çekti. Şimdi Bora Gezmiş'in 'liste delici' olup olmayacağı ve çarşaf listeden delegeler tarafından PM'ye seçilip seçilmeyeceği merak konusu.

Gazeteci ve İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da ne Kılıçdaroğlu ne de İnce'nin listesinde yer almaması dikkat çekti.

Vekiller arasında rekabet

PM’de dikkat çekici bir rekabet ise milletvekilleri arasında yaşanıyor. PM’ye aday olan 474 kişiden 50’sinin milletvekilleri olması dikkat çekti. PM’ye aday vekillerden 21’i Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer aldı. Gülsün Bilgehan Platform listesinde iken; anahtar listedeki vekiller şöyle:

“Sena Kaleli, Haluk Koç, Bülent Kuşoğlu, İhsan Özkes, Engin Özkoç, Faik Öztrak, Şafak Pavey, Mehmet Ali Susam, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak, Volkan Canalioğlu, İlhan Cihaner, Aytun Çıray, Levent Gök.”

Kılıçdaroğlu’nun seçmediği vekiller ise şöyle:

“Selahattin Karaahmetoğlu, Atilla Kart, Ali İhsan Köktürk, Şevki Kulkuloğlu, Emre Köprülü, Sedef Küçük, Faruk Loğoğlu, Oğuz Oyan, Kadir Gökmen Öğüt, Ali Haydar Öner, Durdu Özbolat, Tanju Özcan, Özgür Özel, Ümit Özgümüş, Doğan Şafak, Rıza Türmen, İdris Yıldız, Candan Yüceer, Alaatin Yüksel, Gürkut Acar, Veli Ağbaba, Ömer Süha Aldan, Aytuğ Atıcı, Süheyl Batum, Musa Çam, Tolga Çandar, Süleyman Çelebi, İzzet Çetin, Nurettin Demir, Turgut Dibek, Mehmet Ali Ediboğlu, Aykut Erdoğdu, Haluk Eyidoğan, Gökhan Günaydın.”

Sol Kanat'ta 3 milletvekili listede

CHP PM için üçüncü liste ise partide "Sola Çek" sloganıyla hareket eden 'Sol Kanat' adlı grup oldu. "Sol Kanat Örgüt Anahtar Listesi" başlıklı kırmızı kağıda basılmış listede ise, İnce'nin adayı Fikri Sağlar'ın adına yer verildi. Listede, Kılıçdaroğlu'nun listesindeki milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Candan Yüceer, Veli Ağbaba ve adaylar Onursal Adıgüzel, Meryem Gül Çiftçi'ye yer verilmesi dikkat çekti.

Sol Kanat listesinde, Kılıçdaroğlu'nun da adayı olan Zeynep Altınok'a da yer verildi.

Ve ‘korsan’ liste de geldi

Kurultayda ayrıca koyu mavi renkli bir kağıda basılmış 'korsan' olarak nitelendirilen bir liste de ortaya çıktı. Delegeler özellikle CHP yönetimince o koyu mavi renkli listenin Kılıçdaroğlu'nun listesi olmadığı konusunda uyarıldı.

CHP’de Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu için oy kullanma süreci gece boyunca devam edecek. Kesinleşmiş sandık sonuçlarının gece yarısından sonra belli olması bekleniyor.

Kurultay salonu çöp yığına döndü

Bu arada CHP Kurultayı’na ev sahipliği yapan ATO Kongre Merkezi’nin hem ana salonu, hem de koridorları gün boyunca ortalığa saçılan PM adaylarına ait broşürler nedeniyle adeta çöplük alanına dönüştü. CHP’de PM üyesi olabilmek adına adayların bu derece tanıtıma yönelik çalışma yapması ve bunun sonucunda ortaya çıkan kağıt israfı rahatsızlık yarattı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG