Erişilebilirlik

CHP Başkanlık Sistemine Kapıyı Kapattı


1 Kasım genel seçimlerinde oy oranını korumayı başarmış tek muhalefet partisi CHP’de, yeni AKP hükümetine karşısında izlenecek strateji belirlenirken, kesinlikle Başkanlık Sistemi’ne geçit verilmemesi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun muhatap alınması kararı alındı.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de, “Başkanlık sistemini sadece biz değil, yurttaşlarımızın önemli bir kısmının, AKP seçmeni dahil olmak üzere yüzde 70’inin böyle kabul etmesi mümkün değildir.Bunu zehirlemek için başkanlık sistemi derlerse hiç kapımızın önünden geçmesinler” dedi.

CHP’de parti yönetim kademeleri ve organlarında 1 Kasım Genel Seçimleri’nde arzu edildiği üzere yüzde 28 oranında oy alınamamasına ilişkin değerlendirme süreci başladı. Bugün ilk önce Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı, 4 saat boyunca devam etti. CHP Genel Sekreteri Tekin, toplantı sırasında yaptığı açıklamada, parti içindeki “istifa tartışmasını” tabana ve AKP’ye yönelik mesajları kamuoyuna duyurdu.

TBMM’deki ana muhalefet partisi olarak görev yapacak CHP’de, yeni anayasa konusunda Başbakanlık Sistemi’nin kırmızı çizgi olarak korunması yönündeki tutumda ise değişiklik olmadığı da ortaya çıktı. CHP’nin yeni anayasa hazırlığına ve hayata geçmesine katkı sunmaya hazır olduğunu açıklayan Tekin, AKP’ye hitaben özetle şunları dile getirdi: “Sayın Davutoğlu’nun Türkiye’de yeni bir anayasa talebi varsa, CHP olarak elbette sonuna kadar destek veririz. Bir önceki anayasa çalışmasında 61 madde hayata geçti, CHP katkı sundu. Sayın genel başkanımız, bir önceki Başbakan Erdoğan’a 60 maddeyi getirseniz oy vereceğiz dedi. Ama ne yazık ki Türkiye’de olmaması gereken Başkanlık Sistemi’ni masaya getirince, masa devrilmiş oldu. Başkanlık Sistemi hayali dışında, sonuna kadar destek vereceğimizi de beyan etmek istiyorum. Başkanlık Sistemini sadece biz değil, yurttaşlarımızın önemli bir kısmının, AKP seçmeni dahil olmak üzere yüzde 70’inin böyle kabul etmesi mümkün değildir. Bunu zehirlemek için Başkanlık Sistemi derlerse hiç kapımızın önünden geçmesinler.”

CHP’de iç tartışma Şubat’a ertelendi

Parti Genel Sekreteri Tekin, parti içi muhalefette hemen seçim ertesinde başlayan hareketlenme sürecine karşılık Aralık ayında olabileceği konuşulan Kurultay için Şubat ayını işaret etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun istifa edip-etmeyeceği ve parti içi muhalefetle ilgili soru üzerine Tekin, "Genel Başkanımızın istifasını gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Bir önceki seçime göre oy sayısını, vekil sayısını artırmış tek siyasi partisiyiz. Bizim dışımızdaki iki muhalefet partisinin kendi seçmenlerine sahip çıkamamasına kaynaklı sorunların yaşandığını çok net olarak görüyoruz. Parti içindeki insanların genel başkanlık talebi olabilir. Şubat’ta büyük kurultayımızı yapacağız. Her arkadaşımız bu yarışa katılabilir," diye konuştu.

Tekin, CHP’de parti üst yönetiminde istifa eğilimi olup olmadığı yönündeki soruya ise, hiçbir istifa olmayacağını ancak genel başkan takdirine bağlı olarak yeniden görevlendirmeler olabileceğini dile getirdi.

Seçmen nasıl oy kullandı?

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’e göre, seçimler öncesinde seçmenler açısından doğru bir bilgilenme süreci yaşanmadı. 10 Ekim’deki Ankara saldırısının ardından 10 gün boyunca medyaya yayın yasağı getirildiğini anımsatan Tekin, CHP’nin öncelikle kendisine oy vermemiş seçmenlerle ilgili ciddi bir araştırma-analiz yaptıracağını açıkladı

AKP’nin de CHP’nin 7 Haziran öncesinde ortaya koyduğu sosyo-ekonomik vaatleri 1 Kasım öncesinde sahiplendiğini ve seçmenlere vaat ettiğini belirten Tekin, AKP’nin tek başına iktidar olarak o vaatleri yerine getirip-getirmediğini yakından takip edecekleri mesajını da verdi.

CHP’nin, AKP’nin aksine 1 Kasım için milletvekili aday listelerini yeniden belirlememesi ve parti örgütlerinde değişikliğe gitmemesiyle ilgili soru üzerine Tekin, seçmenlere parti olarak adil şekilde iletemediklerini şöyle vurguladı:

"Özlem duyduğumuz uzun süredir parti için mekanizmayı işleten tek siyasi partisiyiz. İkincisi sadece biz değil, bizim dışımızda hiçbir siyasi parti kendisini ifade edemedi. Ankara’daki patlamadan sonra televizyonlar 10 gün karartıldı. Sanki o ülkede seçim yokmuş gibi, halen vatandaşlarımızın önemli kısmı Davutoğlu’nun kokteyl hikayesiyle, IŞİD terör örgütünün katledişinden vatandaşlarımız haberdar değildir. Bütün bunlar olmadı. Bütün bunları Türkiye aşabilecek. CHP bunları aşabilecek güçtedir."

MYK yarın da durumu konuşacak

Önümüzdeki günlerde Parti Meclisi’ni, il başkanlarını Ankara’da toplantıya davet edecek CHP’de, bugünkü MYK’ya 4 saat sonunda yarına değin ara verilmesi uygun bulundu. Bu nedenle CHP’de yarın da saat 12.00’den itibaren MYK toplantısı yapılacak.

Bugünkü CHP MYK itibariyle parti sözcülerince doğrudan hükümete, dolayısıyla da Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AKP sözcülerine yönelik mesajlar verilmesi ve muhataplık kurulması yönünde görüşler beyan edildi. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fiilen uyguladığı ‘Başkanlık’ rolü’ değerlendirilerek, CHP olarak bunu pekiştirecek şekilde Cumhurbaşkanlığı’na dönük” demeçler verilmemesi konuşuldu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG