Erişilebilirlik

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu İlk Kez Sosyalist Enternasyonel'de


CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu İlk Kez Sosyalist Enternasyonel'de
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu İlk Kez Sosyalist Enternasyonel'de

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Sosyalist Enternasyonel Konsey Toplantısı’na ilk kez katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye ve Global ekonomi” konulu bir konuşma yaptı. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile sürpriz bir görüşme yapan Kılıçdaroğlu, terörün bitmesi ile Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğini söyledi. Talabani de Kılıçdaroğlunu Irak’a davet ederek, CHP ve Irak ilişkisini daha da güçlendirmek istediklerini dile getirdi.

Sosyalist Enternasyonel 2010 ikinci Konsey Toplantısı Paris’te OECD toplantı salonunda dün Yunanistan Devlet Başkanı Yorgo Papandreu başkanlığında toplandı. Avrupa sosyalist ve sosyaldemokrat parti liderler ve temsilcilerinin buluşmasına Fransız Sosyalist Parti Genel Başkanı Martine Aubry ev sahipliği yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, ilk kez Sosyalist Enternasyonel toplantısına katılarak Avrupa sol vitrininde önemli bir sınav verdi. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve BDP Heyeti de toplantıda gözlemci sıfatıyla bulundular.

Toplantıda, küresel ekonomik kriz ve çevre sorunlarına sosyalist çözüm önerileri tartışıldı. Kılıçdaroğlu, ilk günkü oturumda “Türkiye ve küresel ekonomi” konulu bir konuşma yaptı. CHP lideri, Türkiye’de gerçek bir sosyal güvenlik sistemi kurulamadığını, iktidarın halkın ihtiyaçlarına göre değil kendi ihtiyaçlarına göre sosyalyardım dağıttığını söyledi.

Fransa’daki hükümet değişikliği nedeniyle hükümet kanadındaki görüşmeleri iptal olan toplantı kulislerinde dünya sosyalistleriyle görüşme şansı yakaladı. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile sürpriz bir görüşmede bir araya gelen Kemal Kılıçdaroğlu, terörün olmadığı ortamda Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin daha güçlü olacağını söyledi.

Türkiye gündemini yakından izleyen Talabani, görüşmede Kılıçdaroğlu’na karikatüristleri de şikayet etti. Talabani, tıpkı Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’de çizilen karikatürlerine benzer bir karikatürde olduğu gibi kendisinin de ‘hem İranlı yetkilileri hem de Amerikalıları kucaklayan, herkesle iyi geçinen bir lider olarak karikatürlerinin çizildiğini’ söyledi. Kılıçdaroğlu ise Türkiye’de de kendisi hakkında karikatürler çizildiğini ancak bunlara ifade özgürlüğü çerçevesinde toleransla yaklaşmak gerektiğini dile getirdi.Talabani Kılıçdaroğlu’nu Irak’a da davet ederek, gelmesi durumunda Kılıçdaroğlu’nu bizzat kendisinin gezdireceğini söyledi:

'Talabani bizi davet etti ve 'zaman ayırırsanız sizi Irak'ta ağırlamaktan mutluluk duyarım' dedi''....

Kılıçdaroğlu, Talabani’nin yanısıra başta İtalya, İsveç ve Avusturya olmak üzere pek çok Avrupalı sosyal demokrat lider ile ikili görüşmelerde bulundu. CHP lideri, Sosyalist Enternasyonal toplantısının ardından, bugün de Paris’teki ünlü Pere Lachaise mezarlığında Ahmet Kaya ve.Yılmaz Güney’in mezarını ziyaret edecek. 16 Kasım’da Paris’te yaşamını yitiren sanatçı Ahmet Kaya’yı 10. ölüm yıldönümünde mezarı başında anacak olan CHP Genel Başkanı, Çarşamba günü temaslarını tamamlayarak Paris’ten ayrılacak.

XS
SM
MD
LG