Erişilebilirlik

CHP 2015 Öncesinde Ayrışma Sancısı Yaşıyor


İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler
İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler

Haziran'dan Nisan ayına çekileceği söylenen 2015 Genel Seçimleri öncesinde ana muhalefet partisi CHP, Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde, ‘kimler yeniden milletvekili adayı gösterilecek’ gerilimiyle iç çatışma yaşamaya devam ediyor

2015 Genel Seçimleri öncesinde ana muhalefet partisi CHP, Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde, ‘kimler yeniden milletvekili adayı gösterilecek’ gerilimiyle iç çatışma yaşamaya devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, muhalif vekiller için “Ben 30 yıldır CHP'liyim. Bu cümleleri kullanan arkadaşlardan ikisinin CHP'lilik geçmişi daha milletvekilleri oluşlarıyla başlar. Kendi bölgelerinde CHP'lileri sorsam tanımazlar. CHP yoluna devam ediyor” dedi.

Ana muhalefet partisindeki ayrışma süreci, Eylül ayındaki CHP 18. Olağanüstü Kongresi'nde buyana kapalı kapılar ardında gelişiyordu. Kongrede, 'ulusalcı kanat' olarak kaydedilen isimler, CHP'deki 'liberal yaklaşımlar' nedeniyle uzun süredir ifade ettikleri tepki ile Muharrem İnce'nin adaylığını desteklemişlerdi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlık koltuğunu koruduğu kongre sonrasında muhalifler kendi aralarındaki toplantılar ile yol haritası belirlemeye çalıştı. Bu noktada, 'CHP içinde mücadele' stratejisi benimsenmişti. Ancak 2015 Genel Seçimleri'ne geri sayım başlayınca Kılıçdaroğlu ve ekibince kimin yeniden milletvekili adayı gösterileceği gerilimiyle CHP'deki ayrışma süreci de hız kazandı.

Son hamle Güler'de gözler CHP Yönetimi'nde

CHP'de ilk hamle Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'ın, Antalya'daki seçime hazırlık kampı öncesinde istifasıyla geldi. Ardından ikinci hamleyi, CHP yönetimi, Ülker gibi istifa edebileceği yönünden beyanları nedeniyle Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'un, kesin ihraç talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edildiğini açıklayarak attı. Son hamle ise, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in dün akşamki yazılı açıklamasıyla gerçekleşti.

Ulusalcı çizgideki milletvekillerinden Güler, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin önümüzdeki 2015 seçimlerinde güçlenerek ve zaferle iktidara gelebilmesi için, “Yeni CHP Yönetimi’nin tüm yöneticilerini, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da dahil olmak üzere istifaya davet ediyorum” dedi. Güler, neden CHP Yönetimi'ni istifaya davet ettiği noktasında ise gerekçelerini, “Batum'un YDK'ya sevk edilmesi ve bunun duyurulma biçimi, Milli Görüş çizgisinden transfer yeni CHP'li Mehmet Bekaroğlu'nun açıklamaları” olarak ilan etti.

Gürsel Tekin'den çıkış: ‘CHP'lileri tanımayan CHP'li vekiller’

CHP'deki son gelişmeleri Amerika'nın Sesi'ne değerlendiren Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, son dönemde parti yönetimini hedef alan açıklamalara imza atan milletvekilleri ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ben burada her iki arkadaşıma da çok ağır şeyler söylemek istemiyorum. Ben 30 yıldır CHP'liyim. Bu cümleleri kullanan arkadaşlardan 2'sinin CHP'lilik geçmişi daha milletvekilleri oluşlarıyla başlar. Kendi bölgelerinde CHP'lileri sorsam tanımazlar. CHP yoluna devam ediyor. CHP disiplinli, kurallı bir siyasi parti olacaktır. Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere herkes bu disipline de uyacaktır.”

Tekin: ‘AKP'li vekiller de istifa etti ama TV'ler konuşturmadı’

2015 Genel Seçimleri arifesinde CHP'deki bu ayrışma-çatışma görüntüsünü sorduğumuz Tekin, CHP'de sürekli iç sıkıntı olduğu görüntüsünde Türkiye'deki medya rolüne dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Bir çatışma söz konusu değil. Bu çatışma görüntüsünü bir kısım medya yaratıyor. 17 Aralık sürecinde AKP'den 13 milletvekili koptu. AKP'den ayrılan bu 13 vekilden hiçbir tanesini TV'ler ekranlara çıkarmadı. Ki AKP'li bu vekiller çok ağır ithamlar ile partilerinden istifa ettiler ama hiçbirisi kendilerini TV'lerde ifade edemediler. Ama söz konusu olan CHP olunca acaba CHP içinde çatışma görüntüsü yaratabilir miyiz yaklaşımı oluyor. Bir iç çatışma görüntüsü yok. Bir kısım arkadaşımızın farklı tercihleri vardır onlara da saygı duyarız.”

YDK Başkanı Bayraktutan: ‘Batum'a henüz tebliğat gitmedi’

Bu arada geçtiğimiz Cuma günü ve sonrasında Pazartesi günü basın toplantısı yapması planlanan Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ise, basın açıklamasını CHP Yönetimi'nden YDK'ya sevk edilmesine ilişkin resmi tebliğat kendisine ulaşmadığı gerekçesiyle erteledi.

CHP Artvin Milletvekili ve YDK Başkanı Uğur Bayraktutan ise, Amerika'nın Sesi'ne, Batum'a tebliğat gönderilmediğini doğruladı ancak bu konuda karar alacak kurul üyesi olarak yorumda bulunmayacağını söyledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG