Erişilebilirlik

‘Chobani’ Harvard’da Nasıl Ders Oldu?


Hamdi Ulukaya
Hamdi Ulukaya

Amerika’da yaşayan, Üsküdar Amerikan Lisesi, İzmir Amerikan Koleji, Tarsus Amerikan Koleji ve Talas Amerikan Ortaokulu mezunları, New York’ta Harvard Club’ da, ‘SEV Liderler Gecesinde’ bir araya geldi.

Etkinlik, SEV Vakfı ve FABSIT Vakfı tarafından organize edildi. Gecede, son dönemlerde adı Suriyeli mültecilere yönelik sosyal projeleriyle öne çıkan, Chobani yoğurtlarının sahibi Hamdi Ulukaya başarılı girişimciliğinin öyküsünü anlattı. Türkiye’deki başarılı inşaat projelerini, Manhattan’da ödüllü gökdelen projesiyle sürdüren, NEF inşaatın kurucusu Erden Timur da, ortaokul yıllarının girişimciliğe olan katkısını anlattı.

Madem çiftlikte çalışacaktın niye Amerika’ya gittin?

Başarılı girişimcilik hikayesi ile dünyanın önde gelen üniversitelerinden Harvard’da, ders kitaplarına giren Hamdi Ulukaya; yaptığı konuşmada, Chobani yoğurt markasının küçük bir fabrikada başlayıp ders kitaplarına geçen başarı dolu serüveninden bazı kesitleri konuklarla paylaştı.

Ulukaya, yıllar önce Amerika’ya, tek kelime İngilizce bilmeden, cebinde 2 bin dolarla geldiğini söyledi. New York eyaletinin yukarı bölgesinde bir çiftlikte çalışmaya başladığını anlattı. Ulukaya,”Tam bir buçuk sene kadar bu çiftlikte çalıştım. Burası bana doğup büyüdüğüm Anadolu topraklarını hatırlatıyordu, Erzincan’ı hatırlatıyordu, dağlar, doğa, çiftlikte peynir üretmek, zaten geçmişim bunlarla doluydu. Bu yüzden orada yaşamaya ve yerleşmeye karar verdim. Tabi, anam da gurbette ne yaptığımı oldukça merak ediyordu. Amerika’da, Erzincan’da bizimkine benzer bir çiftlikte çalıştığımı söyleyince ise çok şaşırmıştı. Bana, ‘Oğlum madem buradaki gibi çiftlikte çalışacaktın da niye binlerce kilometre uzaklara gittin? Burada, bizim çiftlikte çalışsaydın ya” dedi.

Hamdi Ulukaya
Hamdi Ulukaya

İlk yönetim kurulunda beş fabrika işçisi

Konukların büyük ilgiyle dinlediği Ulukaya, başarılı girişimcilik öyküsüne şöyle devam etti, “Bir süre sonra da peynir işine girdim. 2005 yılında, bölgede faaliyet gösteren 90 yıllık bir fabrika satışa çıkmıştı. Bu fabrikayı her nedende çok almak istedim ama tabii ki verecek 700 bin dolarım yoktu. Amerika’da ki sistem işledi. Küçük bir peynircilik yapan firmam vardı. Bankalara gidip küçük işletmeci olarak kredi istedim, verdiler. Fabrikayı satın almıştım. İlk yönetim kurulu toplantısını yaptık. Ben ve yönetim kurulundaki hepsi emekçi olan beş fabrika işçisi. Düşünmek bir şeyi başarmak değildir. Düşündüklerinizi başarmak için çalışmalısınız, işte biz bunu yaptık. Çalıştık, yıllar sonrasına baktığımızda, cirolarımız katlanarak artmaya başladı. Hayatımın o yedi yılını hiç hatırlamıyorum, tek hatırladığım şey fabrikada çalışmak, fabrika’ da yatıp kalkmak. Evde sabah kalkıp yeniden fabrikaya gitmek ve gece yarılarına kadar yine çalışıp eve dönmek. Bu döneme ait başka hatırladığım bir şey yok. Beş kişiyle başladığımız çalışan sayımız binlerce kişi oldu. Chobani, tüm zamanların en hızlı büyüyen start-up firması oldu. Bunu kültürümüzden gelen özgüvenimizle başardık. Bizim bu durumumuz ise Harvard’da ders oldu. Ara sıra da gidip ben de katılıyorum.’’

Erden Timur
Erden Timur

Dünyanın en iyi gökdelen projesine imza attı

Manhattan’da gökdelen projesiyle, ‘MIPIM’ Architectural Review Future Projects Awards'da, ‘Yüksek Katlı Binalar’ kategorisinde dünyanın en iyi projesi ödülünü kazanan Türk İnşaat firması NEF’ in, 33 yaşındaki genç kurucusu Erden Timur da, yaptığı konuşmada okul hayatında elde edilen tecrübelerin sonraki profesyonel iş yaşamına yaptığı olumlu katkıyı anlattı. Tarsus Amerikan Lisesi mezunu olan Timur, okul yıllarında, öğrenci derneğine başkanlığının halen yürüttüğü iş hayatına önemli bir etkisi olduğunu vurguladı. Timur, iş hayatlarında halen birlikte çalıştıkları sınıf arkadaşı Selçuk Çelik ile birlikte 14 yaşından beri aldıkları her kararı oylayarak aldıklarını söyledi. Genç yaşlarında kurdukları hayallerini gerçekleştirmeyi iş hayatlarında sürdürdüklerini belirtti.

Geliri vakfa bağışlandı

SEV Vakfı yönetim kurulu üyesi Ceyda Aydede, FABSIT Vakfı Başkanı İsmail Ekmekçi ve yönetim kurulu üyesi Hakan Özakbaş, çalışmalarını anlatan birer konuşma yaptı. Çoğunluğunu Türkiye’de Amerikan liseleri mezunlarının oluşturduğu yaklaşık 300 seçkin konuğun katıldığı geceye, ünlü caz sanatçısı İlhan Erşahin ve ekibi müzikleriyle eşlik etti.

Gecenin gelirinin, Türkiye’de Amerikan Lisesi mezunlarının, Amerika’da kurdukları FABSIT Vakfı aracılığıyla, Türkiye’de SEV Vakfı aktarılarak eğitim ve sağlık hizmetlerinde kullanılacağı belirtildi.

SEV ve FABSIT vakıfları yöneticileri
SEV ve FABSIT vakıfları yöneticileri

Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) 1968 yılında, Üsküdar Amerikan Lisesi, İzmir Amerikan Koleji, Tarsus Amerikan Koleji ve Talas Amerikan Ortaokulu mezunları tarafından kuruldu. Türkiye’ye hizmet ilkesini temel alan vakıf, gelişen ve değişen dünyada; uluslararası eğitim standartlarını benimseyerek, akademik düzeyi ve sosyal bilinciyle fark yaratan bireyler yetiştiren köklü eğitim kurumlarını geliştirmek ve sürekliliğini sağlamak amacıyla çalışıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG