Erişilebilirlik

Chevrolet Volt Petrol Bağımlılığını Azaltma Sözü Veriyor


Chevrolet Volt Petrol Bağımlılığını Azaltma Sözü Veriyor
Chevrolet Volt Petrol Bağımlılığını Azaltma Sözü Veriyor

Geçen yıl iflasın eşiğinden dönen Amerikan otomotiv devi General Motors, daha verimli bir şirket olmayı ve tüketicilerin satın almak isteyeceği türde araçlar üretmeyi taahhüt etmişti. Şirketin gelecekteki başarısını garanti altına almak için umut bağladığı araçlardan biri, benzin ve elektrikle işleyen Chevrolet Volt. Volt, petrol bağımlılığını azaltma sözü veren otomobil şirketlerinin yeni nesil araçlar arasında bir ilk. Ancak şirketlerin “geleceğin sürüş deneyimi” olarak pazarladığı araçların fiyatları, tüketicileri caydırabilir.

Mühendisler bu aracın bir damla benzin yakmadan 64 kilometre gittiğini söylüyor. Araç, elektrik prizine takılarak şarj edilen son teknoloji ürünü aküye sahip. General Motors, elektrikle çalışmasının Chevrolet Volt’u en çok satan araçlardan biri haline getireceğini umuyor.

Chicago yakınlarındaki Argonne Ulusal Laboratuarı’nın Ulaşım Araştırmaları Merkezi Başkanı Don Hillebrand, General Motors’un Volt’a büyük yatırım yaptığını söylüyor.

Hillrbrand, “General Motors büyük bir risk alıyor. Şirket sadece bu işe para yatırıp aracı geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda varını yoğunu, tüm itibarını Volt’a bağladı.” diyor.

General Motors, Satürn, Saab, Hummer ve Pontiac gibi markaların sonunu getiren iflasın eşiğinden döndükten sonra Cadillac, Buick, GMC ve Chevrolet üzerine yoğunlaşmaya başladı. Şirket, dünya çapındaki birçok oto şovda hem daha şık ve gösterişli hem de yakıt tasarrufu sağlayan araçlarını tanıtıyor. Şirket, tüketicileri cezbetmeyi ve yabancı markalarla rekabet etmeyi amaçlıyor.

GM’in stratejisinin merkezinde Volt var. Volt’un aküsünü geliştirme için kullanılan teknolojinin maliyeti çok yüksek bu yüzden ilk Volt’lar diğer GM araçlarından daha pahalı olacak. Şirket yetkilisi Tony Posawatz, Volt’u daha geniş bir tüketici tabanına pazarlamak istediklerini söylüyor.

Posawatz, “Volt, bir Chevrolet. Bu nedenle aracı Amerika’da ve başka ülkelerde her yıl onbinlerce adet satacak şekilde fiyatlandırmak istiyoruz.” şeklinde konuşuyor.

General Motors, Volt’un fiyatını açıklamaktan kaçınıyor ancak sektör uzmanlarına göre, aracın fiyatı 35 bin dolar civarında olacak.

Posawatz, Amerikan Hükümeti’nin elektrikli araç sahiplerine 7 bin 500 dolarlık vergi indirimi verdiğini hatırlatıyor. Yetkiliye göre, Volt sahiplerinin benzin harcaması da az olacak.

Posawatz, “Volt, en pahalı Chevrolet modeli olmayacak. Aracın sağlayacağı yararlara bakarak maliyetin 30 bin doların altında kalacağını söylemek mümkün.” diyor.

Chevrolet Volt yıl sonuna doğru önce California ve Michigan’da piyasaya çıkacak. Diğer eyaletlerde satışlar 2011’de başlayacak.

Posawatz, “Volt’un yeni pazarlara girmesi zaman alacak. İlk aylarda iyi satan bir araç yaptığımızdan emin olacağız. Aracın amacına ulaşıp ulaşmadığını göreceğiz. Bundan sonra Amerika çapına yayılmak 6 ay ya da daha uzun sürebilir.” şeklinde konuşuyor.

Posawatz’a göre, General Motors 2011’in ortasında Volt’u Çin ve Avrupa’ya ihraç etmeyi planlıyor.

Chevrolet Volt Amerika’da zorlu rekabetle karşılaşacak. Japon otomotiv şirketi Nissan, Leaf adlı sadece elektrikle çalışan aracını yıl sonunda piyasaya süreceğini açıkladı. Nissan’a göre Leaf’in aküsü tek seferlik şarjla 160 kilometre yol katedebilecek ve araç benzin kullanmayacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG