Erişilebilirlik

Cihatçı John Nasıl Militan Oldu?


Cihatçı John Nasıl Militan Oldu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Merkezi Londra’daki medeni haklar örgütü CAGE, İngiliz istihbarat örgütlerinin Kuveyt doğumlu İngiliz vatandaşı Muhammed Emvazi'yle yolunun 2009’da Tanzanya’da kesiştiğini iddia ediyor

IŞİD’ın yayınladığı video kayıtlarında yabancı rehineleri vahşice öldürürken görülen maskeli kişinin Kuveyt doğumlu İngiliz vatandaşı Muhammed Emvazi olduğu, birçok basın organı tarafından geçtiğimiz hafta açıklandı. Emvazi, İngiliz polisinin tanıdığı bir kişi. İngiliz güvenlik makamlarının Emvazi’nin Suriye’ye gidişini neden engellemediği, şu anda en çok sorulan sorulardan biri.

Batılı ve Japon rehinelerin kafaları kesilerek öldürüldüklerini gösteren kayıtlarda görülen Cihatçı John, aylardır IŞİD’in isimsiz çehresiydi.

Haber kaynakları, geçen hafta yüzü maskeli IŞİD militanının bilgisayar mühendisi Muhammed Emvazi olduğunu duyurdu. Kraliyet Hizmetleri Enstitüsü’nden Rafaello Pantucci’ye göre Londra’nın batısındaki bir semtten gelmek, Emvazi’nin köktendinciliğe adım atışını açıklıyor: ”Londra’nın batısından gelenler, belli bir yol izliyor. Bu kişilerden bazılarının El Şebab örgütünde üst düzeylere çıktığını ve Somali’de öldüğünü, bazılarınınsa Suriye’ye gidip burada öldüklerini biliyoruz.”

Londra’daki Kings College’dan terör uzmanı Şiraz Mahir, Emvazi’nin kimliğinin açığa çıkmasının internette büyük tepkiye yol açtığını söylüyor: ”Cihatçı John, yani Muhammed Emvazi, IŞİD’i oturdukları yerden internet başında destekleyen hayranları için büyük bir kahraman haline gelmişti. Bu kişiler için Cihatçı John çok ünlü. Adeta bir idol. Şimdi kimliğinin açığa çıkması yüzünden son derece öfkeliler.”

Peki Emvazi, Londra’da rahat bir hayat yaşarken nasıl cihatçı oldu?

Merkezi Londra’daki medeni haklar örgütü CAGE, İngiliz istihbarat örgütlerinin Emvazi’yle yolunun 2009’da Tanzanya’da kesiştiğini iddia ediyor. CAGE yetkilisi Asım Kureyşi, istihbarat örgütlerinin muhbir olması için Emvazi’yi defalarca taciz ettiğini, bunun da Emvazi’yi IŞİD’e ittiğini söyledi: ”Çok özür dilerim. Bu benim için çok zor çünkü kendisi çok iyi bir gençti. Nereden nereye geldiğini görmek çok üzücü.”

Raffaella Pantucci, Emvazi’yi aklama girişimlerine son vermek gerektiği görüşünde: ”Polisin kendisiyle sürekli görüşmek istemesi ve devamlı polis takibi yüzünden hayatının zorlaşması, Emvazi’nin Suriye’ye gidip de yardım gönüllülerini ve gazetecileri kafalarını keserek öldürmesini haklı çıkaramaz.”

Polisin Emvazi’nin Suriye’ye gitmesini neden engellemediği sorgulanıyor. Pantucci’ye göre terör alarmı seviyesinin yükseltilmesiyle birlikte terör zanlılarını taramak, bir ‘öncelikler meselesi’ haline geldi.

Pantucci, ”Emvazi, yurtdışına gidip savaşmak isteyen biri. Güvenlik birimlerinin bakış açısına göreyse İngiltere’ye geri dönüp burada saldırı düzenlemeye çalışanlar, daha tehlikeli” şeklinde konuşuyor.

Uzmanlara göre müttefik ülkeler, son gelişmeler yüzünden İngiltere’nin, ülke içindeki radikalleşmeyle nasıl mücadele ettiğini ve IŞİD’e katılmaya çalışanları durdurmak için yeterince çaba gösterip göstermediğini sorgulamaya başlıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG