Erişilebilirlik

Charlotte’da Protesto Gösterileri


Demokrat Parti’nin Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde yaptığı kurultayda Başkan Barack Obama ikinci dönem için resmen aday gösterilecek. Kent sokakları,büyük iş çevrelerinin siyaset üzerinde nüfuzunu arttırmasını protesto eden yüzlerce göstericiyle dolup taşıyor.

Kuzey Carolina’nın Charlotte kentinde,protestolar daha büyük ve Tampa’daki Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’nda düzenlenen gösterilerden daha canlı. Çünkü protestocular Başkan Obama ve Demokrat Parti’nin önümüzdeki dört yıl için izlenecek yolu görüştüklerine inanıyor.

Bir protestocu Demokrat Parti kurultayını, Amerika’yı temsil eden büyük bir çadıra benzetiyor.

Sheri Bailey adındaki protestocu Washington’dan Charlotte’a Obama’yı desteklemek değil, sesini duyurmak için geldiğini söylüyor.

Bailey, “Bu ülke protestolarla ve herkesin sesini duyurabilmesi yoluyla kuruldu. Son yıllarda bu özelliğimizi büyük ölçüde kaybettik,” şeklinde konuşuyor.

Güneyin finans merkezi olarak bilinen Charlotte kentinde toplanan yüzlerce protestocudan biri olan Sara Flounder da şöyle konuşuyor: “Charlotte New York’taki Wall Street’den sonra ikinci büyük mali merkez. Bu yüzden Demokratlar kurultay için bu kenti seçti. Burası büyük bir bankacılık merkezi.”

Gösterileri örgütleyenler Charlotte’daki protestoların ülke çapında Bank Of America, Amerika’nın en büyük enerji şirketi Duke Energy gibi kuruluşları hedef alan gösterilerin uzantısı olduğunu söylüyor.

Duke Energy, şirketin çevre koruma sicilini eleştiren Greenpeace hareketinin liderlerinden Robert Gardner’in hedeflerinden biri. Gardner buradaki göstericilerin, durumlarından memnun olmayan farklı gruplardan oluştuğunu söylüyor: “Burada gördüğünüz insanlar evleri ipotek edilen, yıllardan beri çok kötü muamele gören kişiler. Bence bu göstericiler, herşeyin en kötüsünü yaşadı.”

Peter Tridish adlı gösterici Amerikan halkının iki partiyi de şirketlerden aldığı bağışları azaltmaya çağıran mesajını destekleyeceğini umuyor.

Tridish, “Bu seçim kampanyasında 5 milyar dolar harcanması bekleniyor. Birçok kişi gibi ben de bu parayı verenlerin istedikleri seçim sonucunu almalarından kaygı duyuyorum,” şeklinde konuşuyor.

Kurultay sırasında düzenlenen en büyük protesto gösterisine savaş karşıtı, göçmen ve işci hakları yanlısı gruplar da katıldı.

Göstericilerin mesajı tutarlı olmasa da Sheri Bailey, delegelerin kurultay sonaerdiği zaman acı çekenlerin kaygılarını anlayacaklarını umuyor.

Bailey, “Bence mesajımız çok açık. Burası Amerika ve herkesin ‘Amerikan Rüyası’nı yaşama hakkı var diyoruz,” diyor.

Göstericiler Ocak’taki başkanlık yemin töreninden sonra Beyaz Saray’a kim yerleşirse yerleşsin Amerikan Rüyası’nı yeniden canlandırmasını istiyor.
XS
SM
MD
LG