Erişilebilirlik

Charlie Hebdo’nun Yıldönümünde Korkutan Saldırı


Fransa’nın başkenti Paris’te, Charlei Hebdo’ya yapılan terör saldırısının birinci yıl dönümünde, saldırının meydana geldiği aynı saatte, elindeki bıçakla polis karakoluna saldırı girişiminde bulunduğu iddia edilen bir kişi, polisler tarafından vurularak öldürüldü. Savcılık, saldırganın üzerinden olayı üstlenen arapça bir yazı ve bir kağıt üzerine basılan IŞİD bayrağı bulunduğunu açıkladı. Polis kaynakları, zanlının kendilerine bıçakla saldırdıklarını ve üzerinde bomba düzeneği içeren bir kemer taşıdığını düşündükleri için ateş ettiklerini açıklarken, görgü tanıklarının saldırganın polislerin uyarısı üzerine geri çekildiğini ve elinde silah olmadığını açıklaması, soru işaretleri yarattı. Parmak izi incelemeleri sonucunda öldürülen saldırganın, daha önce poliste hırsızlıktan sabıkası bulunan Salah Ali adlı 20 yaşındaki Fas kökenli bir gence ait olduğu belirtildi.

Fransız medyasına yansıyan bilgilere göre, Paris’in en sorunlu ve yoksul mahallesi olan 18’inci bölgede, saat 11.45 sularında bir şahıs, mahallede bulunan Goutte d’Or Karakolu’na elinde satır büyüklüğündeki bir “kasap bıçağıyla” saldırdı. Karakolunun girişinde güvenliği sağlamakla görevli iki Polis, şahsın “Allahüekber” diyerek bağırdığını ve dur ihtarlarına rağmen koşarak kendilerine yaklaştığını dile gtiriyor. Şahsın kendisine yaklaşması üzerine “nefs-i müdafa” hakkını kullanarak ateş ettiklerini anlatan polisler, saldırganın elinde büyük bir bıçak, montunun ucundan da sarkan kablolar nedeniyle üzerinde intihar bombası düzeneği olan bir kemer bulunduğunu düşündüklerini aktardılar.

Çelişkili ifadeler

Ancak Fransız BFM haber kanalına konuşan görgü tanıkları “Karşıdan gelen kişi saldırmıyordu, koşmuyordu, normal yürüyordu. Elinde silah, bıçak yoktu. Polislerin yaklaşma uyarısı üzerine ellerini havaya kaldırarak geri yürüdü. Ancak yeniden ilerlemeye başlayınca polisler vurdu. Allahüekber diye bağırdığını da duymadık” diye ifade verince olaya ilişkin soru işaretleri oluştu. Kamuoyunda tereddüt oluştuğunu gören İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, olay yerine gelerek polis memurlarına destek verdi.

IŞİD’e bağlılık yemini

Gün boyu organize suçlar polisinin üstlendiği soruşturma sonunda anti-terör birimlerine devredildi. Savcılık, zanlının üzerinden saldırıyı üstlenen arapça bir yazı ile IŞİD bayrağının olduğu bir kağıt olduğunu açıkladı. Üzerindeki bomba düzeneğinin ise amatör ve sahte bir düzenek olduğu belirtildi. Zanlı’nın üzerinde bulunan cep telefonunda ise Arapça ve Almanca mesajlar bulunduğu, mesajlar arasında IŞİD’in lideri El Bagdadi’ye bağlılık sözleri de olduğu ortaya çıktı.

“Ucuz terör saldırısı” iddiası

Polisin parmak izi ve DNA örneklerinin karşılaştırması sonucu, parmak izinin, 2013 yılında Fransa’nın güneyinde Sainte-Maxime kentinde, hırsızlık yapan ve bu nedenle polis kayıtlarına geçen Salah Ali adlı bir şahsa ait olduğu anlaşıldı. Ancak saldırganın yaşı 30-35 civarında olduğu tahmin edilirken, Salah Ali’nin polis ifadesinde 20 yaşlarında Fas, Casablanca doğumlu olduğunu söylemesi nedeniyle zanlının kimliğine ilişkin belirsizlik oluştu.

Savcılık, Salah Ali’nin hırsızlık olayı sonrası yaşını da, adını da farklı söylemiş olabileceğini, bu nedenle bu iki bilginin de doğruluğunun pekiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Adalet Bakanı Christiane Taubira, “zanlının radikal dinci akımlarla ilişkisi olmadığını” söyledi. Polis ise Salah Ali olduğu düşünülen saldırganın tek başına, “low-cost/ucuz” bir terör saldırısı planladığı senaryosu üzerinde duruyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG