Erişilebilirlik

Charlie Hebdo'nun Son Sayısına Büyük İlgi


El Kaide’nin Yemen kolunun üstlendiği Paris saldırısında sekiz çalışanını kaybeden Fransız siyasi mizah dergisi Charlie Hebdo’nun son sayısı yine çok tartışmalı bir kapakla piyasaya sürüldü. Derginin son sayısı da büyük yankı uyandırdı

Fransa’da derginin satıldığı bayilerin önünde uzun kuyruklar oluştu. Dergi çok kısa sürede tükendi.

Metro istasyonlarındaki gazete bayilerinde daha şafak sökmeden tükenen dergiyi satın alamayanlar üzgündü.

Yayınevleri, haftalık 60 bin satan derginin bu haftaki sayısından beş milyon kopya basılacağı konusunda söz verse de bugün sadece 500 bin kopya satışa çıktı.

“Dergiyi desteklemek için satın almak gerek. Ayrıca dergide yazanlar da ilgimi çekiyor.”

“Basım evleri çok güzel bir jest yapmış ama daha fazlasını bekliyoruz. Charlie varlığını sürdürmeli.”

“Bu sayıyı torunlarım için saklamayı planlıyorum. Bir gün onlara ‘Bakın siz küçükken neler yaşandı. Böyle olaylar bir daha asla yaşanmamalı’ demek istiyorum.”

Metro istasyonlarına akın eden vatandaşlar, ‘Charlie Hebdo tükendi’ pankartlarıyla karşılaştı. Kitapçı Magalie, dergiden bir kopya da kendisine ayırmış:

“Sabah 6’dan beri dışarıda kuyruk vardı. Elimizdeki 125 kopya, bir saatten kısa sürede tükendi.”

Dergi çalışanları, bu haftaki sayının ön kapağına yine bir Hz. Muhammed karikatürü bastılar. Kapakta “Her şey affedildi” ve “Ben Charlie’yim” sözleri yer alıyor.

Charlie Hebdo’nun son sayısını satın alanlar arasında, derginin ideolojik görüşlerine katılmayanlar da var. Bu kişiler dergiyi satın alarak saldırıyı kınadıklarını göstermek istediklerini söylüyor.

Christian Delporte: “Charlie Hebdo gibi dergiler, kahkaha, hiciv ve gerçekliği görme geleneğini yaşatıyorlar.”

Christian Delporte, tarih profesörü ve siyasi karikatür uzmanı:

“Herkes bu karikatür sanatçılarının özgürlüğe sıkı sıkıya bağlı olduğunu görüyor.”

Saldırıdan kurtulanlar, aynı çizgiye devam edeceklerini söyledi. Charlie Hebdo çalışanlarının verdiği ifade özgürlüğü mesajı, milyonlarca Fransız’ın kalbini fethediyor.

Christian Delporte: “Sonuçta bu hoşgörüyle ilgili bir konu. Eğer Charlie Hebdo okumak istemiyorsanız, satın almazsınız.”

Bu sabahki satış rakamları, Charlie Hebdo’nun en azından bir süre daha milyonlar tarafından destekleneceğini gösteriyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG