Erişilebilirlik

Charlie Hebdo Yeniden Yola Çıktı


Cihatçı Kouachi kardeşlerin düzenlediği saldırıyla sarsılan ve 10 çalışanını yitiren Charlie Hebdo dergisi, 7 haftalık sarsıntının ardından toparlanarak yeniden yayın hayatına başlarken yeni sayısını 2,5 milyon bastı

Fransa’nın “11 Eylül’ü” olarak tanımlanan Charlie Hebdo saldırısının ardından 10 çalışanını teröre kurban veren Fransız haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo kaldığı yerden yola devam ediyor. Saldırıdan 1,5 ay sonra düzenli yayına yeniden başlayan Charlie Hebdo, 14 Ocak’ta basılan ve 8 milyon satan özel sayının ardından, 1179 sayısı ile hazırladığı derginin yeni sayısını 2.5 milyon bastı.

Cihatçı Kouachi kardeşlerin düzenlediği saldırıyla sarsılan ve 10 çalışanını yitiren Charlie Hebdo dergisi, 7 haftalık sarsıntının ardından toparlanarak yeniden yayın hayatına başladı. “Kaldığımız yerden başlıyoruz/ On est reparti” kapağıyla çıkan dergiye, saldırıdan kurtulan karikatürist Riss’in de aralarında bulunduğu 30 kadar gazeteci çizdi. Kapak karikatüründe ağzında Charlie Hebdo taşıyan bir köpeği, derginin eleştirilerinden en çok nasibini alan ve yine köpek vücudunda karikatürleştirdiği aşırı sağcı lider Marine Le Pen, Papa François, UMP lideri Nicolas Sarkozy, siyah giysileri içinde elinde kalaşnikofu ile bir cihatçı, bir bankacı ile arkasında geniş bir kalabalık kovalıyor.

Dergini yeni haber müdürü Gerard Biard, “Kaldığımız yerden yola devam. Her zaman yaptığımız gibi aynen devam etmek istiyoruz. Gündemde olup bitenlere gülmeye, ama sembol olmadan gülmeye devam etmek istiyoruz” diye konuştu. Derginin ilk sayısı yine kiosklarda yok sattı.

Bağış ve satış patlaması

Satış rakamları ve dergiye Destek için yapılan bağışlar, Charlie Hebdo’nun yok olması amacıyla yapılan cihatçı saldırının tam tersi yönde etki ettiğini de ortaya koydu. Bağışlar, ölmeden önceki güne kadar derginin yaşadığı maddi sıkıntıyı çözmek için 200 bin Euro civarında destek arayan eski Genel Yayın Yönetmeni Charb’ın hayal dahi edemeyeceği bir miktara ulaştı. Le Monde gazetesi, mizah dergisine bir ay içinde yapılan bağışların 4.2 milyon Euro’ya ulaştığını yazdı. Le Monde’a konuşan gazetenin avukatı Richard Malka, “İnanılmaz derecede satış oldu, Çok ciddi miktarda bağış toplandı. Beklediğimizin çok ötesinde bir miktara ulaştı. Charlie Hebdo hiçbir zaman bu kadar parası olması amacını taşımadı. Bu paralar terör saldırısında yaşamını yitirenlerin ailelerine verilecek” dedi.

Daha güvenli bir yeni bina

Charlie Hebdo ve çalışanları hala 7 gün 24 saat polis koruması altında çalışmalarını sürdürüyorlar.Zira, çalışanlara, özellikle Arap kökenli çalışanlara dönük ölüm tehditleri de devam ediyor. “Herşey affedildi” adlı özel sayı 8 milyon sattı ve 10-12 milyon Euro civarında bir gelir sağladı. Derginin daha önce 10 bin olan abone sayısı ise 220 bine yükseldi. Hükümet tarafından saldırının hemen ardından yapılan 1 milyon Euro da Paris’te 13. Bölgede tutulacak yeni ve daha güvenli bir büronun alımı için kullanılacak.

İki ünlü isim Charlie Hebdo’ya katıldı

Saldırıda yaşamını yitiren dünyaca ünlü karikatüristleri Charb, Cabu, Wolinski, Tignous, Honore’nin ardından yeniden sağlam bir ekip kurmaya çalışan Charlie Hebdo’ya dünyanın dört bir yanından karikatürcülerden destek geliyor. Yeni katılımlarla 30 kişilik bir ekiple yola devam kararı alan dergi, karikatür dünyasının iki ünlü ismi Cezayirli Ali Dilem ile Fransız Rene Petillon’u da ekibine kattı.

Çizdiği karikatürler nedeniyle ülkesinde ölümle tehdit edilen ve Cezayir’de hükümetin “Dilem önergesi” adını verdiği, Cumhurbaşkanı ve hükümet aleyhinde yazanlara hapis cezası öngören yasaya ismini veren Ali Dilem, Hz. Muhammed karikatürü çizmediği halde rejim aleyhtarı çizimleri nedeniyle kaçak yaşıyor. Ali Dilem karikatür dünyasının da yakından tanıdığı ve çok sayıda ödül alan bir isim.

Rene Petillon ise uzun süre çizgi romanlar yarattıktan sonra, 1993’ten bu yana ülkenin bir başka mizah gazetesi Canard Enchaine’de çalışan bir Fransız karükatür sanatçısı. Fransa’nın Bretagne bölgesinde doğan ve “Süper Kato” tiplemesiyle katolik Fransa ile dalga geçen Petillon 69 yaşında Charlie Hebdo’ya katıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG