Erişilebilirlik

Charlie Hebdo Sonrasında IŞİD'le Mücadele


Charlie Hebdo Sonrasında IŞİD'le Mücadele
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Paris’teki bürosuyla bir Yahudi süpermarketine düzenlenen ve toplam 17 kişinin ölümüne neden olan terör saldırısının üzerinden bir yıl geçti. Aradan geçen sürede IŞİD’le mücadelede birçok değişiklik yaşandı.

Charlie Hebdo’nun, saldırıların yıldönümü nedeniyle çıkardığı özel sayı Paris’te hızla satıldı. Okurlar, hayatını kaybeden gazetecilerle bu şekilde dayanışma sergiliyor.

Nicola Mesiano, bazı değerlerin koruması gerektiğini, Charlie Hebdo’nun savunduğu fikirlerin yüzde yüz arkasında olduğunu söylüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande de hem derginin bürosunda hem de Yahudi marketinde ölenleri andı.

Saldırılardan bir yıl sonraysa dünyanın değiştiği gözleniyor. Koalisyon güçlerinin hava saldırılarıyla desteklediği Irak ve Kürt güçleri, Suriye ve Irak’ta kazanımlar elde ediyor.

Steve Warren'a göre, Irak’ın yüzde 40’ı IŞİD’in kontrolü altında. Suriye topraklarının ne kadarının IŞİD’in elinde olduğunu tahmin etmek daha güç.

IŞİD’e karşı zafer kazanmak oldukça zor. Irak askerleri Ramadi’yi IŞİD’den geri aldıktan bir hafta sonra bile yerel halkı rehin alan IŞİD militanlarını hala arıyor.

Bir Ramadili, “On gün boyunca ve yiyeceğimiz ne de suyumuz vardı. Mahsur kalmıştık. Askerler evlerimizi terketmemizi istedi. Neyse ki bizi kurtardılar. Kadınlar açlıktan baygınlık geçiriyordu. Pis su içmek zorunda kaldık.” şeklinde konuşuyor.

Kimi uzmanlara göre IŞİD, hala güçlü olduğunu kanıtlama çabasıyla propaganda dozunu yükseltti. İnternette yayınlanan bir video kaydında İngiliz aksanıyla konuşan bir kişi, doğrudan İngiltere Başbakanı Cameron’u hedef aldı.

IŞİD’in mesajının ‘iğrenç’ olduğunu söyleyen İngiltere Başbakanı Cameron Batı’nın galip geleceği sözü verdi.

Cameron, kendi değerlerinin IŞİD’inkilerden çok daha güçlü olduğunu ve belki çok uzun sürecek ama eninde sonunda yenileceklerini söylüyor.

Batı’nın zaferinin IŞİD’in yayınladığı videoda örgütün propagandasını yapan bu İngiliz içinse çok geç kaldığını söylemek mümkün.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG