Erişilebilirlik

Charlie Hebdo İtalyanları Kızdırdı


Fransa'nın en sarsıcı terör saldırısının hedefi olan Charlie Hebdo dergisi, çizdiği karikatürlerle zaman zaman çeşitli kesimlerin hedefi olmaya devam ediyor. En son Suriye'den kaçarken Ege denizinde boğularak kıyıya vuran ve bütün dünyayı sarsan Aylan Bebek'in fotoğrafı ile ilgili çizdiği karikatür ile dünyayı ayağa kaldıran Charlie Hebdo dergisi bu sefer de İtalyan'ları kızdırdı.

Ağustos ayında meydana gelen ve 300'e yakın kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketiyle sarsılan İtalya'nın Amatrice kasabası halkı, depremin karikatürünü çizen Fransız karikatür dergisi Charlie Hebdo aleyhinde suç duyurusunda bulundu. Charlie Hebdo'nun genel yayın yönetmeni Riss, dergiyi "Artık ölüm tabusunu aşmak lazım" sözleriyle savundu.

Charlie Hebdo, Eylül ayının ilk sayısında yer verdiği deprem karikatüründe, "İtalyan usulü makarna" benzetmesinden yola çıkarak, "İtalyan usulü deprem" başlığını attı. Karikatürde ise kanlar içindeki iki depremzedeyi "Domates soslu makarna" ve "graten makarna"ya, deprem yığınları arasındaki ceset parçalarını ise "lazanyaya" benzetti.

Karikatür depremle sarsılan İtalya'da büyük tepki topladı. Ancak eleştirilere Charlie Hebdo, aynı tarz da bir karikatürle yanıt vererek, "İtalyanlar: "Evlerinizi Charlie Hebdo değil, mafya inşa ediyor" diye yazınca, İtalyanlar'ın öfkesi daha da büyüdü. Sosyal medyadan ve politik çevrelerden İtalya'yı, "mafya, makarna ve lazanya" klişelerinden ibaret gören Charlie Hebdo'ya tepki yağdı.

"Ağır hakaret" iddiasıyla suç duyurusu

Sonunda Amatrice Belediyesi dergi aleyhinde "ağır hakaret" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Üstelik Belediye, yalnızca İtalyan mahkemesine değil, Fransız mahkemelerine de suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Daha önce de Aylan bebek karikatürleri ile dünyanın tepkisini çeken Charlie Hebdo'nun Genel Yayın Yönetmeni Riss, eleştiriler karşısında bir basın toplantısı düzenleyerek dergiyi savundu.

Riss, "Ölüm her zaman tabu oldu. Bazen bu tabuyu da aşmak gerekir. Bizim için bu karikatür, tıpkı daha önce yaptıklarımız gibi bir kara mizah. Geçmişte de Haiti depremi ile ilgili ya da pek çok diğer felaketle ilgili benzer karikatürler yaptık. Ama o zaman İtalyanlar buna tepki göstermedi. Olağanüstü bir tarafı yok" dedi.

"Sosyal medya açık hava akıl hastanesi"

Riss, "İfade özgürlüğü var. Eskiden kara mizah daha çok tolere ediliyordu. Özellikle, biz söz konusu olduğumuzda sosyal medyada koparılan tantana tümüyle orantısız. Sosyal medya, açık hava akıl hastanesi gibi" diye konuştu.

Sosyal medyada, Charlie Hebdo'ya "mide bulandırıcı", "Ben Charlie değilim", "ölülere saygısı olmayan aptallar" gibi sert eleştiriler getirilirken, bir grup da, "tepki gösterilebilir ama dava açılması doğru değil" ifade özgürlüğünü savundular.

Fransız Charlie Hebdo dergisi, Hz. Muhammed'in karikatürlerini yaptıkları için 7 Ocak 2015'te cihatçı teröristler Kouachi kıardeşler tarafından katledilmişti. Fransa'da "Je suis Charlie/Ben Charlie'yim" hareketini başlatan saldırının ardından uzun süre yayın çizgisi hakkında tereddüt eden Dergi, kara mizah tarzını sürdürmeye karar vermişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG