Erişilebilirlik

Cezayir'de 37 Yabancı Öldü


Cezayir Başbakarı Aldülmalik Sellal
Cezayir Başbakarı Aldülmalik Sellal
Cezayir Başbakan Aldülmalik Sellal, bir doğal gaz tesisindeki rehine krizinde toplam 37 yabancı işçinin öldüğünü ve yedisinin hala kayıp olduğunu açıkladı.

Sellal, bir Kanada vatandaşının yönettiği saldırıda 29 islamcı militanın öldürüldüğünü, üçünün sağ yakalandığını da söyledi. Kanadalının adı sadece Chedad olarak açıklandı. Daha önce Cezayir askerlerinin öldürdüğü militanlar arasında iki Kanadalı bulunduğu bildirilmişti.
Başbakan Sellal militanların Libya’dan sınırı geçerek Cezayir’e girdiklerini de söyledi.

Cezayir askerleri Pazar günü Sahra Çölü’ndeki doğal gaz tesisinde devam eden aramalarda 25 yeni ceset daha buldu. Ancak son derece tahrip oldukları için cesetlerin militanlara mı yoksa rehinelere mi ait olduğu saptanamadı.

Filipinli yetkililer altı Filipinlinin öldüğünü, dördünün kayıp olduğunu bildirirken üç İngiliz, bir Amerikalı, bir Fransız ve bir Romen işçinin ölüler arasında olduğu açıklandı.
Ayrıca 10’u Japon 20 yabancının kayıp olduğu bildiriliyor.

Saldırının sorumluluğunu el-Kaide adına İslamcı militan lider Muhtar Belmuhtar üstlendi. Muhtar, internet sitesinde yaptığı açıklamada saldırıya Müslüman ve Batılı ülkelerden 40 militanın katıldığını belirtti.
Muhtar, Fransa’nın Mali’deki operasyonuna misilleme amacıyla saldırıyı düzenlediklerini de bildirdi.

İngiltere başbakanı David Cameron, üç İngiliz rehinenin öldürüldüğünü diğer üçünün de hayatta olmadığının sanıldığını söyledi. Amerikalı yetkililer olay yerinde bir Amerikalı rehinenin öldürüldüğünü doğruladı.

Fransa, Cezayir’in habersiz düzenlediği operasyonu onaylayan ilk ülke oldu. Cumhurbaşkanı Francoise Hollande, “gözleri hiçbir şey görmeyen teröristlerle” pazarlık yapma imkanı olmadığını, bundan dolayı Cezayir ordusunun düzenlediği operasyonun en uygun yanıt olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG