Erişilebilirlik

Cerablus’a Büyük Operasyon Yakın mı?


Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD’in Türkiye-Suriye sınırında elinde kalan son nokta olan Cerablus-Azaz hattına kara operasyonu düzenlenmesi ve o bölgede uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunda olumlu gelişmeler olduğunu söyledi. Türkiye Cerablus’a YPG’nin operasyon düzenlemesine uzun süredir karşı çıkıyordu.

PYD saldırıları sonrası Tel Abyad’ı terk etmesinin ardından Cerablus ile Azaz arasında 120 kilometrelik koridor, IŞİD’in Suriye-Türkiye sınırındaki elinde kalan tek nokta. Ancak bir süredir YPG’nin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin Cerablus’a saldırı hazırlığında olduğu biliniyor. Bu durumdan rahatsızlık duyduğunu bir süredir dile getiren Türkiye’nin Cerablus’a bir operasyon için ABD’yi ikna etmeye çalıştığı konuşuluyordu.

Dün Yeni Şafak gazetesi Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, havadan ABD ve Rusya’nın karadan da Özgür Suriye Ordusu ile Arap ve Türkmen birliklerin IŞİD’e yönelik büyük bir operasyona hazırlandığını yazdı.

Büyük operasyon iddiasıyla ilgili Türkiye’den ilk resmi açıklama G-20 Liderler Zirvesi hazırlıklarını denetlemek için Antalya’ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Önceki gün Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’yla bu konu hakkında kırk dakika süren bir telefon konuşması yaptığını belirten Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD başta olmak üzere kendisi için tehdit oluşturan tüm terör örgütlerine karşı gerek tek başına gerekse koalisyon güçleriyle atacağı adımlar olduğunu söyledi.

Erdoğan’dan Rusya eleştirisi: IŞİD’i vuruyoruz diye sivillerin vurulmasını hoş karşılamayız

Cumhurbaşkanı, ‘‘şu anda İncirlik'te konuşlanmış olan bir çok uçak var, bu koalisyon güçlerinin orada konuşlanmasıdır. Diğer yerlerde de gerekirse o üslerimizi de kullanabilme şansları olacak. Bu konuda kararlıyız, bu kararlılığımızı ortaya çok açık, net koyacağız. IŞİD terör örgütüne karşı oluşturacağımız ve oluşturduğumuz koalisyon güçlerinin tavrı çok çok önemli. Ama çevredeki ülkelerin de özellikle 'IŞİD'i vuruyoruz' diyerek gidip sivilleri vurması, diyelim ki Bayır Bucak Türkmenleri'ni vurması hoş karşılanabilecek bir şey değildir’’ dedi.

Erdoğan, bu ifadeleriyle isim vermeden Rusya Federasyonu’nun IŞİD dışındaki güçlere gerçekleştirdiği hava saldırılarını eleştirdi.

Erdoğan: Uçuşa yasak bölge ve kara operasyonu konusunda olumlu gelişmeler var

Cumhurbaşkanı ‘‘ Türkiye'nin tampon bölge oluşturulması konusunda tezleri ortada. Bu noktaya gelindiğini düşünüyor musunuz?’’ sorusuna ise verdiği yanıtta uçuşa yasak bölge konusunda bazı ülkelerin Türkiye’nin tezlerini destekler noktaya geldiğini ifade etti.

‘‘Eğit-donat konusunda zaten çalışmalarımız baştan itibaren devam ediyor. Terörden arındırılmış bölge konusunda dost ülkeler de artık bu noktaya doğru gelmeye başladılar. Uçuşa yasak bölge konusunda, kara operasyonu konusunda vesaire onda da olumlu gelişmeler var, bunu görüyoruz. Çünkü, bu da kabullenilmiş durumda. Olayı yaşayan biziz. Onlar olayın tabi çok çok dışında. Biz yaşadığımız için bir çok şeyi yerinde tespit edebiliyor, görebiliyoruz. Halep'te ne oluyor ne bitiyor, en iyi biz biliyoruz. Halep'te Türkiye ile akrabalık bağı olan insanlar yaşıyor.’’

Erdoğan: Fırat’ın batısına kimse geçemez bu konuda kararlıyız

Erdoğan, PYD’nin askeri kanadı YPG’nin Cerablus’u ele geçirmesini Türkiye’nin asla izin vermeyeceği yönündeki pozisyonundan taviz vermesinin mümkün olmayacağını yineledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı, ‘‘nitekim Fırat'ın batısına geçme noktasında kararlılığımızı biliyorsunuz. Fırat'ın batısına kimse geçemez, bu konuda çok kararlıyız. Geçenlerde teşebbüs ettiler, gereği de yapıldı. Bu konudaki hassasiyetlerimiz, bundan sonra çok daha farklı şekilde devam edecektir. Bunu da gerek milletimin, gerekse tüm dünyanın bilmesi lazım’’ dedi.

Dicle Haber Ajansı: Cerablus’a yönelik ABD-Türkiye operasyonu eğit-donat gibi boş bir çaba olur

Kürt siyasi hareketlerini yakından takip eden Dicle Haber Ajansı yazarı Amed Dicle ise bugün Türkiye’nin Cerablus’a yönelik Suriye Demokratik Güçleri saldırısını engelleyerek kendi içinde yer aldığı bir operasyon hazırlığının üç amacı olduğunu iddia etti.

Dicle, ‘‘Bunlar Cerablus’taki IŞİD’çilere başka bir gömlek giydirip bölgeyi denetimde bulundurmak, Rojava kantonlarını birleştirmemek ve Halep’e açtıkları koridoru korumak. Erdoğan önümüzdeki hafta bu konuyu Obama ile konuşacak. ABD eğer Cerablus operasyonunu Türkiye ile birlikte yaparsa bu ‘eğit-donat’ projesi gibi boşuna bir çaba olur ’’ dedi.

Dicle’ye göre, ‘‘AKP Rojava politikasını değiştirmezse, hem içerideki Kürt sorununu çözemeyecek hem de bütün dünya ülkenin geldiği trajik durumu konuşacak.’’

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG