Erişilebilirlik

Cerablus Harekatı: ‘Türkiye Olarak Gereğini Yapacağız’


Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’nin Cerablus kentini elinde tutan IŞİD güçlerine karşı Koalisyon Güçleri Hava Güçleri ile birlikte ortak harekat başlattı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Hedefimiz DAİŞ’i aşağı doğru süpürmek. Bir an evvel bu demokratik güçleri içindeki YPG unsurları da Fırat’ın doğusuna geçmelidir. Aksi takdirde Türkiye olarak gereğini yapacağız” dedi.

Fırat Kalkanı Operasyonu Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’nin Cerablus kentini elinde tutan IŞİD güçlerine karşı Koalisyon Güçleri Hava Güçleri ile birlikte ortak harekat başladı. TSK’nın “Fırat Kalkanı” adını verdiği operasyonu 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin önlenmesinde büyük rol oynadıktan sonra korgeneral rütbesine yükseltilen Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı yönetiyor.

Fırat Kalkanı operasyonu, sabah saat 4 sularında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait T125 Fırtına Obüsleri ve T122 Çok Namlulu Roket Atarları (ÇNRA)’nın Cerablus’taki IŞİD hedeflerini vurması ile başladı.

Operasyonda özel kuvvetler birlikte topçu birlikleri, tanklar ve savaş uçakları yer alıyor

Saat 8 sularında Başbakanlık’tan yapılan ilk açıklamada “Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır” dendi.

Türk Silahlı Kuvvetleri kaynakları ilk altı saatte 81 hedefe toplam 294 top ve roket atışı gerçekleştirildiğini belirtti. Türk Hava Kuvvetleri de F-16 uçaklarıyla operasyona destek verdi.

Efkan Ala: Türkiye terörle savaş halindedir

Hükümetten adına ilk canlı açıklama İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan geldi. Anadolu Ajansı’nın Editör Masası’na konuşan Ala, Türkiye’nin terör örgütleriyle savaş halinde olduğunu söyledi.

Ala, “Suriye’de ılımlı muhalefeti destekliyoruz ve koalisyon güçleri ile karar alıp orada hareket ediyoruz. Orada DAEŞ başta olmak üzere terör örgütleri yuvalanmışlar. Ve ülkemize çeşitli defalarda saldırıda bulundu. Bu örgütlerle genel olarak Türkiye mücadele etmektedir. Türkiye terörle savaş halindedir. Bu terör örgütleri dünyaya da saldırmakta ancak Türkiye mücadele etmektedir. Dün 9 havan topu attılar, bugün de 1 tane attılar. Türkiye buna seyirci kalamaz” dedi.

ABD’nin 11 Eylül saldırıları sonrası Afganistan’ı bombardıman ettiğini hatırlatanİçişleri Bakanı, bu operasyonun Türkiye’nin meşru hakkı olduğunun altını çizdi.

Sabah saatlerinde Gaziantep’in Karkamış ilçesinden Suriye sınıra yaklaşan Tank birliği saat 11’de sınırını aştı. Operasyona katılan 20 civarında tankın Cerablus ve çevresindeki 100’e yakın hedefi vurduğu belirtiliyor.

Erdoğan: Gerekirse bilfiil el koymakla birlikte Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumakta kararlıyız

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’de bir oldu bittiye izin vermeyeceğini söyledi.

Erdoğan, “Bir millet şüphesiz ki onuruyla, gururuyla vardır. Bir millet istikbal mücadelesine iman etmesiyle vardır. Şu anda da ne yazık ki Suriye’den ülkemize Gaziantep Kilis tüm bu bölgelere yapılan bu saldırılar işi bir yere kadar getirdi. Artık son dedik bu işi burada noktalanması lazım ve bu Türkiye Suriye’de oynanan oyuna oldu-bittiye asla izin vermeyecektir. Gerekirse duruma bilfiil el koymakla birlikte Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumakta bu ülkenin halkı tarafından yönetilmesine yardımcı olmakta kararlıyız” dedi.

Operasyonun adı PYD’ye mesaj mı?

Cumhurbaşkanı terör saldırılarının Türkiye’yi geri adım attırmak bir yana daha da güçlendirdiğini ifade etti.

Türkiye’nin operasyonun terör örgütlerine karşı yapıldığını söylemesi saldırının yalnızca IŞİD’le sınırlı kalmayacağı PYD’ye de yönelebileceği algısı yarattı.

Operasyon ismi için “Fırat Kalkanı”nın seçilmiş olması da Türkiye’nin yıllardır dile getirdiği “PYD’nin Fırat’ın batısına geçmesi bizim kırmızı çizgimizdir” söylemine gönderme olduğu da belirtiliyor.

Zaten operasyona ilk tepkinin twitter hesabından “Türkiye, Suriye bataklığında çok şey kaybedecek” diyen PYD lideri Salih Müslim’den gelmesi de bunun bir işareti.

Çavuşoğlu: YPG unsurları Fırat’ın doğusuna geçmeli, aksi taktirde Türkiye olarak gereğini yapacağız

Estonya Dışişleri Bakanı’yla ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PYD’ye Fırat’ın doğusuna dönme çağrısı yaptı.

Çavuşoğlu, “DAİŞ’a karşı yaptığımız mücadele ortada Hedefimiz DAİŞ’i aşağı doğru süpürmek. Tanklarımız şu anda gereğini yapıyor. Peki Salih Müslüm YPG PYD neden rahatsız oldu?; Onlar DAİŞ’le mücadele etmiyorlar mıdır? Esasen kendilerine teşekkür ediyoruz. Müttefiklerimize sürekli anlatmak istediğimiz şeyi itiraf etti. PYD’nin gizli ajandası ortada. Bir an evvel bu demokratik güçleri içindeki YPG unsurları da Fırat’ın doğusuna geçmelidir. Aksi takdirde Türkiye olarak gereğini yapacağız” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG