Erişilebilirlik

Cenevre Görüşmelerine Kerry de Katılıyor


Cenevre’de yapılan P5+1 görüşmelerine bugün Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de katılıyor.

ABD Dışişleri Bakanı, P5+1 adına görüşmeleri yürüten AB Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton’un isteği üzerine görüşmelere katılıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, görüşmelerin ikinci gününde Kerry’nin İran ve P5+1 grubuyla yapılan müzakerelerde küçük farklılıkları gidermede yardımcı olmasını umduklarını açıkladı.

Dün başlayan görüşmelerde taraflar, İran’ın nükleer programını kısıtlaması karşılığında yaptırımların yumuşatılmasını öngörene bir anlaşmaya varmanın yakın olduğu sinyali vermişlerdi.

Dışişleri Bakanı Kerry, Cenevre’ye hareket etmeden önce, İran’ın nükleer programını tamamen sona erdirmesini isteyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Tel Aviv’de ile biraraya geldi.

Kerry ile görüşmeden önce gazetecilere konuşan Netanyahu, İran’ın hiçbir şey vermeden istediğini aldığını söyledi.

Netanyahu, İran’ın, her istediğini aldığını bunun karşılığında uluslararası toplumun isteklerini karşılamadığını belirtti, İsrail’in bu tür bir anlaşmaya asla razı olmayacağını kaydetti.

İsrail itirazını sürdürürken, uzlaşıya yakın olunduğuna işaret eden bir diğer gelişme ise Fransa, Almanya ve İngiltere dışişleri bakanlarının da son anda müzakerelere dahil olması oldu.

Taraflar, İran’ı nükleer programını sınırlaması karşılığında uygulanan yaptırımları kaldırmayı öngören müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

CNN’e konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif Cenevre'de yürütülen görüşmelerde Cuma günü bir anlaşmaya varılabileceğini söyledi.

Başkent Washington’da ise Amerika Başkanı Barack Obama "somut, doğrulanabilir" adımlar karşılığında, yaptırımların hafifletilebileceğini doğruladı. Ancak İran’a karşı çoğu yaptırımın devam edeceğini bildirdi.

Cenevre’deki toplantı, Batı ile anlaşmaya varmayı vaat eden İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani göreve geldikten sonra yapılan ikinci müzakere.

Amerika ve pek çok batı ülkesi İran’ı nükleer silah üretmekle suçlarken, İran nükleer programını barışçıl amaçlarla sürdürdüğü konusunda ısrar ediyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG