Erişilebilirlik

Cenevre Görüşmeleri Yeniden Erteleniyor


Türkiye’nin YPG hedeflerine yönelik topçu ateşi devam ederken Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre’deki barış görüşmelerinin planlandığı gibi 25 Şubat’ta Cenevre’de başlamayacağını söyledi.

İsveç medyasına konuşan de Mistura, 25 Şubat’a kadar Suriye’deki çatışan tarafları masaya getirmeyi gerçekçi görmediğini söyledi, ancak bunu kısa sürede gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

De Mistura, 3 Şubat’taki barış görüşmelerini hava saldırıları ve Suriye ordusunun harekatı nedeniyle iki taraf arasında oluşan derin görüş ayrılıkları yüzünden durdurmuştu.

“Barışı hedefleyen görüşmelere ihtiyacımız var,” diyen de Mistura sözlerini “Sadece konuşmak için konuşmamalıyız, şimdi Amerikalılar ve Ruslar oturup somut bir plan üzerinde uzlaşmalı” şeklinde sürdürdü.

Rusya’dan Esad’a uyarı

Bu arada Rusya’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Büyükelçisi Vitaly Churkin Esat’ın bütün Suriye’yi geri alma sözlerine atıfta bulunarak, Şam rejiminin Moskova ile barış görüşmeleri konusunda uyumlu hareket etmemesi halinde bunun kötü sonuçlarıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

“Rusya, bu krize siyasi ve şimdi askeri olarak ciddi yatırım yaptı” diyen Churkin, bu nedenle Esat’ın buna karşılık vermesini beklediklerini kaydetti.

Churkin, Suriye liderinin şu anki pozisyonunun Rusya’nın diplomatik çabalarıyla uyumlu olmadığını da söyledi.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitry Peskov da Devlet Başkanı Putin’in Suriye’deki krize siyasi çözüm dışında bir alternatif olmadığını düşündüğünü söyledi.

Peskov, Rusya dahil herkesin Suriye ve bölgedeki bütün ülkelerin toprak ve politik bütünlüğünün korunmasının önemine inandığını, Putin’in de problemin siyasi bir çözüm dışında alternatifi olduğunu düşünmediğini kaydetti.

Kuşatma altındaki bölgelere yardım

Öte yandan Birleşmiş Milletler, IŞİD’in kuşatması altındaki 200 bin kişiye havadan yardım yapmaya hazırlanırken Dünya Gıda Programı da Suriye’de kuşatma altındaki bölgelere yardımının tek seferlik bir girişimde kalmayıp,devamını getirmeyi umduklarını açıkladı.

Dünya Gıda Programı Sözcüsü Bettina Luescher’ın bu açıklaması Birleşmiş Milletler’in 114 kamyonun son 24 saat içinde kuşatma altındaki 80 bin kişiye hayat kurtaran yardımları ulaştırdığını duyurmasından bir gün sonra geldi.

Luescher, örgütün alanda çalışan Suriye Kızılhaç’ı ile eşgüdümlü olarak IŞİD militanları tarafından kuşatma altında tutulan Deryezzur’a havadan yardım yapmaya hazırlandığını söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG