Erişilebilirlik

Cenevre Görüşmeleri Başlıyor


Cenevre Görüşmeleri Başlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Suriye’de 250 bin kişinin ölümüne neden olan ve beşinci yılına giren savaşa barışçı bir çözüm bulmak amacıyla Cenevre’de toplanan taraflar, gecikmeli olarak yarın görüşmelere başlıyor. Görüşmelere kimlerin katılacağı, son dakikaya kadar tartışma konusu oldu.

Suriye hükümeti, Şam’daki Birleşmiş Milletler özel temsilcisiyle ay başında yapılan görüşme sonrası Cenevre’ye gitmeye karar verdi. Temsilci Staffan de Mistura’ya göre bu önemli bir ilk adım.

Ancak müzakerelerin temelini atmak bile zor ve kırılgan bir süreç. Görüşmeler, bitmek bilmeyen şiddet eylemlerinin gölgesinde yapılacak. Salı günü Suriye hükümetinin kalesi Humus’taki bombalı saldırıda 19 kişi öldü. Saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlendi.

Birleşmiş Milletler’in terörist olarak tanımladığı IŞİD, Cenevre’ye davet edilmedi. Sorun çıkaracak taraflar safdışı bırakılarak görüşmelerin daha en baştan zarar görmesi engellenmeye çalışılıyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Türkiye’nin çekilme tehdidinden sonra, Rusya’nın da desteklediği PYD’nin görüşmelere katılmayacağını bildirdi. Fabius, Steffan de Mistura'nın PYD'ye davetiye göndermediğini belirtti.

Cenevre’ye varan tüm taraflar ayrı salonlarda tutulacak, yüzyüze görüşme yapmayacaklar. Uzmanlara göre önemli olan, en azından barış için çaba gösterilmesi.

Suriyeli muhalifler en azından geniş kapsamlı ateşkes anlaşması yapılmasını ve ülkenin her yerinde halkın yardıma erişimini engelleyen ablukanın derhal kalkmasını umuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG