Erişilebilirlik

Çek Başbakanı: ‘Türkiye’yle Anlaşmaya Varıldı’


Brüksel’de Avrupa Birliği ile Türkiye sığınmacılar konusunu görüşüyor. Görüşmelerin gergin geçtiği belirtiliyor. Henüz bir uzlaşı sağlanabilmiş değil. Ankara’nın önceliği Türkiye topraklarındaki yaklaşık 3 milyon sığınmacının durumu.

Çek Başbakanı Bohuslav Sobotka, AB ile Türkiye’nin mültecilerle ilgili anlaşma konusunda nihai anlaşmaya vardıklarılaını söyledi. Başbakan bu açıklamayı twitter mesajı aracılığıyla duyurdu.

Sabotka mesajında, “Türkiye ile anlaşma onaylandı. Türkiye üzerinden Yunanistan’a giden tüm yasadışı göçmenler 20 Mart günü geri gönderilecek,” dedi.

Avrupa Birliği liderleri ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Brüksel’de Sığınmacılar Zirvesi’ndeki müzakerelerinin gergin geçtiği bildirimişti.

Başbakan Davutoğlu, Ankara’nın önceliğinin Türk topraklarındaki yaklaşık 3 milyon sığınmacı olduğunu söylüyor.

Davutoğlu, Türkiye için sığınmacı konusu pazarlık meselesi değildir dedi, bunun “değerlerle” ilgili olduğunu söyledi.

Davutoğlu, anlaşmanın Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerini geliştireceğini umduğunu da kaydetti.

Bir yıl içinde 1 milyon sığınmacının gittiği Avrupa’da, Avrupa Birliği, anlaşmayla Yunanistan’ın üzerindeki baskıyı almak için Türkiye ile bir anlaşmaya ulaşmaya çalışıyor.

Yunanistan- Makedonya sınırındaki Idomeni Kampı’nda Suriye’nin Halep kentinden gelen Muhammed Hasan 500 milyonluk nüfusa sahip olan Avrupa kıtasının bu durumla nasıl başa çıkamadığını anlamadığını belirtiyor.

Hasan, “Avrupa’da sadece 1 milyon sığınmacı var nasıl bu kadar zor olabilir,” diyor. Hasan’a göre 6 milyonluk Lübnan, 3 milyon sığınmacı kabul edip şikayet etmiyorsa Avrupa da bunu yapabilmeli.

46 binden fazla mülteci Avusturya ve Balkan ülkelerinin sığınmacıları durdurmasının ardından Yunanistan’da sıkışmış durumda.

AB-Türkiye müzakerelerinde Avrupa Birliği mülteci hakkı elde edemeyecek durumda olanları Türkiye’ye geri göndermeyi öngörüyor. Her bir sığınmacıya karşılık Avrupa Birliği de Türkiye’den bir sığınmacı alacak. Bununla birlikte vize serbestliği sağlanacak ve Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için 6 milyar Euro yardımda bulunulacak.

Bu arada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, engellerin sığınmacı krizini çözmeyeceğini söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG