Erişilebilirlik

Çavuşoğlu: Yunanistan Kaçakları İade Edecek


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda bugün darbe girişimi sonrası düzenlenen olağanüstü oturumun ardından toplantıyı izleyen yabancı büyükelçilerle sohbet etti. Büyükelçilerle birlikte TBMM’nin dün gece bombalanması neticesinde ortaya çıkan harabe görüntülerini değerlendiren Çavuşoğlu, taziye dileklerini de kabul etti.

Büyükelçilerle görüşmeleri sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Fethullah Gülen Cemaati bağlantılı olduklarını iddia edilen darbe girişimcisi kaçak askerlerle ilgili prosedürü yorumladı. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri bir helikopter, bugün Yunanistan’ın Türk nüfusun ağırlıklı olduğu Dedeağaç kentinde ortaya çıkmıştı. Helikopterle darbe girişimi başarısız olduğu için 8 askeri personelin Yunanistan’a geçtiği belirtilmişti.

“Hainlerden 8'i helikopterle Yunanistan'a kaçtı ve sığınma talebinde bulundu” diyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin en kısa sürede iade işlemi yapılmasını istediğini bildirdi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Niko Koçias’ın darbe girişimine karşı desteğini iletmek için kendisini aradığını anımsatan Çavuşoğlu, ‘Biraz önce kendisiyle görüştük. Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliği aracılığıyla bunların bir an evvel iadesini istedik. Kendisi, bu kişilerin sığınma talebinde bulunduğunu söyledi. Fakat bunlara siyasi sığınma verilemeyeceğini, ama bu işlemin de yapılması gerektiğini söyledi. En kısa sürede iade işlemlerini hızlandıracaklar. Yasal işlem tamamladıktan sonra iade edeceklerini biraz önce kendisi söyledi” diye konuştu.

Askeri kaçaklarla ilgili henüz isim listesini almadıklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Büyükelçimiz isim listesini alıyor. En üst rütbenin albay olduğunu söylediler. Sığınmacı başvuruları yapılmış. Bu işlemler yapıldıktan sonra isim listesini almış olacağız” bilgisini de paylaştı.

Bu arada TBMM’de yıkılan bölümler nedeniyle içeriyi gezdikleri sırada önlem amacıyla büyükelçilere baret dağıtılmış olması da dikkat çekti.

“Yaralı taşıyorlarmış”

Yunanistan’a 8 askerle ilgili olarak Dedeağaç Polis Merkezi’nde sorgulama işlemi yapıldığı da açıklandı. Askerler adına Yunanlı Avukat Lia Marikani, Doğan Haber Ajansı’nın muhabirine konuya ilişkin bilgi verdi. Türkiye’den gelen askerlerin, ‘ülkeye kaçak girmek’ ve ‘iki ülke arasında dostluğu tehlikeyle sokmak’ ile suçlandığını belirten Marikani, askerlerce verilen ifadeler itibariyle TSK’ya ait helikopterle neden Yunanistan’a geçildiğini şöyle anlattı:

“İstanbul’da yaşanan olaylar sırasında 4 helikopterle yaralıları taşımak için görevlendirilmişler. Yaralıları olay yerinden alıp ambulanslara götürmek istedikleri sırada yerden ateş açılmış. Üçü helikopterden inerek 8’i bir helikoptere binmiş. Daha sonra Yunanistan’a yakın ormanlık bir bölgede helikopterle iniş yapmışlar. Burada ne yapacaklarını aralarında tartışarak Yunanistan’a gelmeye karar vermişler. Bu sırada cep telefonundan aileleriyle görüştüklerinde darbe girişiminden haberleri olmuş. Daha sonra Yunanistan’a geçmişler.”

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG