Erişilebilirlik

Çavuşoğlu ve Kerry Telefonda Görüştü


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefon görüşmesi yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, iki bakanın görüşmede ikili ve bölgesel konuları ele aldığını bildirdi.

Suriye’deki gelişmelerin detaylı biçimde ele alındığını aktaran Toner, Fethullah Gülen’in iade sürecinin de görüşmede gündeme geldiğini belirtti.

Türk diplomatik kaynaklar da, görüşmede Fethullah Gülen’in iade süreci, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yakında Türkiye’ye yapacağı ziyaret, Menbiç ve Halep’teki son gelişmeler dahil olmak üzere Suriye’deki son durum hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu bilgisini verdi.

Bu arada, Amerikalı sözcü Toner brifingde bir soru üzerine, Gülen hakkındaki iade talebine dair Türkiye’den gönderilen belgeler üzerindeki incelemelerinin halen sürdüğünü belirtti ve bunun “bir gecede tamamlanacak” bir süreç olmadığını yineledi.

Toner, "İade sürecini başlatmak için Gülen'i tutuklamadığınıza göre, bu aşamada hala yeterli kanıt görmediniz mi?" sorusu üzerine, iade konusunda henüz bir karar vermediklerini söyledi.

Mark Toner, bu sürecin herhangi türden bir siyasi süreçten ya da Türkiye’deki olaylara yönelik herhangi bir duygusal tepkiden ayrı olduğunu da açıkça ifade ettiklerini hatırlattı.

"Bir kişinin iadesini değerlendirirken onun ülkeden çıkmasını engellemiyor musunuz?" şeklindeki bir soru üzerine de Toner, bu konunun muhatabının Adalet Bakanlığı olduğunu belirterek, "Bunu yapmak için mekanizmalar var" ifadesini kullandı. Toner, Gülen'in pasaportunun iptal edilip edilmediği ya da seyahat kısıtlaması getirilip getirilmediği soruları üzerine ise, bu konuda konuşamayacağını kaydetti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG