Erişilebilirlik

Çavuşoğlu Hamburg Konuşmasını Başkonsolosluk Rezidansında Yapacak


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Hamburg'da konuşma yapması planlanan salonun yangın güvenlik sistemi olmadığı gerekçesiyle kapatılmasından sonra, referanduma destek etkinliğinin kentteki Türk Başkansolosluğu’nun rezidansında yapılacağı açıklandı.

Toplantıyı organize eden AKP Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi’nden elde edilen bilgilere göre, rezidansın salonu yetersiz olduğu için konuşmanın binanın bahçesinde yapılması planlanıyor. Hamburg polisi rezidans çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alınacağını ve sadece davetlilerin binaya girebileceğini açıkladı.

Çavuşoğlu'nun konuşma yapacağı açıklanan ve normal olarak düğünlerde kullanılan ilk salonun yangın tesisatının yeterli olmadığı gerekçesiyle mühürlenmesinden sonra, organizatörler bir başka salon bulunduğunu açıklamışlardı. Ancak bu salonda da sorun çıkması üzerine, rezidansın devreye alındığı öğrenildi. AK Partili bakanların ve kendi referandum etkinliğinin ardı ardına iptal edilmesini çok sert sözlerle eleştiren Çavuşoğlu, dün gece saatlerinde yaptığı açıklamada ne olursa olsun Hamburg'a geleceğini duyurmuştu. "Kimse engel olamaz. Bu yapılan utanılacak bir şey" diyen bakan, "Sistematik bizi karanlık günlere götüren uygulamaları görüyoruz. Sistematik bir çalışma var. Bize karşı düşmanca tavırlar olduğu zaman gerekli karşılığı veririz altında kalmayız," şeklinde konuşmuştu.

Çavuşoğlu'nun referandum konuşmasının ardından Çarşamba sabahı Berlin'e gitmesi bekleniyor. Bakanın Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile görüşeceği açıklanmıştı. Her iki bakanın son günlerde birkaç kez telefonlaşarak, yaşanan diplomatik krizi ele aldıkları da öğrenildi. Dışişleri bakanlarının görüşmesinde gerginliği azaltıcı mesajlar bekleniyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Almanya’daki salon programlarının adeta son anda iptalleri iki ülke arasındaki gerilimi zirveye taşıdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir konuşmasında AK Partili bakanların seçim toplantılarının iptali nedeniyle Almanya'yı Nazi yöntemleri kullanmakla eleştirmesi sonrasında gerilim artarken, Almanya Başbakanı Angela Merkel yaptığı açıklamada, toplantıların iptallerine karşı olduğunu ifade etti ve aynı zamanda iki ülke arasında derin görüş ayrılıkları olduğunu söyledi. Berlin’de siyasi yorumcular Merkel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a daha sert bir tavır koymaktan kaçındığını öne sürerken, seçim dönemine giren ülkede yeniden başbakanlığa aday olan Merkel’in Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasının Ankara tarafından tek taraflı iptalinden endişelendiğini belirtiliyorlar.

Meclisteki muhalefet partileri ve mülteci krizi sonrası oy patlaması yaşayan İslam karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD), 2015’te yaklaşık bir milyon Suriyeli sığınmacıya Almanya kapılarını açan Merkel’i sıklıkla mülteci anlaşmasını imzalaması ve Türkiye’ye karşı tavizkar kaldığı nedeniyle eleştiriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG