Erişilebilirlik

Çavuşoğlu: “Gülen İade Edilmezse ABD ile İlişkiler Etkilenir”


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika’nın Fethullah Gülen'i iade etmemesi durumunda bundan ikili ilişkilerin etkileneceği uyarısında bulundu. Çavuşoğlu, ‘Kötü senaryo içinde söylemek istemiyorum, ama ABD'den iade gerçekleşmezse ilişkilerimiz etkilenir’ şeklinde konuştu.

CNN Türk’ün yayınına katılan Çavuşoğlu, Amerika’nın geçen hafta yaptığı, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi konusunda Dışişleri ve Adalet Bakanlığı tarafından kurulacak ortak bir ekibin Türkiye'ye gönderilmesini teklifini değerlendirdi:

“ABD’nin önerdiği komisyon henüz başlamadı. “Biz her türlü varız” dedik, yeter ki bizdeki dayanışma isteği onlarda da olsun. Biz tüm işbirliklerine sadık kaldık. Şu darbe girişiminden sonra bile ABD bu şahsı Türkiye’ye rahatlıkla iade edebilirdi.”

“Amerikan karşıtlığında artış var”

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

“O şahıs orada durduğu sürece ABD maalesef hedefte olacak. Amerikan karşıtlığında artış var. Ama bu artışı dengelememiz lazım. Biz bu artıştan hoşnut değiliz. Birçok konuda ABD ile işbirliğimiz var. Böyle bir işbirliği içinde de Türkiye’de darbe yapmaya kalkan bir kişinin ABD’de olmaması lazım. Sağa sola çekmesinler. Bir an evvel bu konuda adımlarımızı atmamız lazım. Varsayım üzerine ilişkilerde ‘şu adım atılır, bu adımlar atılır’ demek gerçekçi olmaz veya bir konu üzerine odaklanmak da doğru değil. Ama bir gerçek var, ilişkilerimiz etkilenir.”

“Kırgızistan’da da devlet kurumlarına sızmışlar”

Mevlüt Çavuşoğlu Gülen Hareketi’nin Kırgızistan’da da devlete sızarak bir yapılanma içinde olduğunu, hatta bu ülkede bir darbe girişiminde bulunabileceğini ifade etti.

“Kırgızistan'da bir darbe olursa bunu FETÖ yapar. Orada da devletin kurumlarına sızmışlar. Arayıp devlet yetkililerine söyledik. Kırgızistan’da daha önce birçok darbeler oldu. Son beş yılda iki parlamento iki cumhurbaşkanlığı seçimi oldu. İstikrarlı bir döneme gidiyor. Şimdilik Kırgızistan'da esas tehdit FETÖ'nün varlığıdır.”

“AB’den tehdit eder gibi açıklamalar gelmemeli”

Gözaltındaki subayların kötü muameleye maruz kaldıkları yönünde insan hakları örgütlerinin raporları ve AB ülkelerinden gelen eleştirileri de yanıtlayan Çavuşoğlu, "Dünyada terör örgütleri ile mücadele nasıl yapılıyorsa bizde de aynı. OHAL'de Fransa ne yaptıysa aynısını yapıyoruz. AB'den bizi tehdit eder gibi açıklamalar gelmemeli. Rusya ile ilişkilerimizi düzeltince rahatsız olanlar var" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG