Erişilebilirlik

Carter: "İsrail Ortadoğu Politikamızın Temel Taşı"


Amerika Savunma Bakanı Ash Carter bugün İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile biraraya geldi. Carter, İran’la P5+1 ülkelerinin imzaladığı tarihi nükleer anlaşma sonrasında gittiği İsrail’i, Amerika’nın Ortadoğu politikasının temel taşı olarak niteledi.

Başından beri nükleer müzakerelere karşı çıkan Netanyahu, anlaşmanın imzalanmasından sonra da bunu tarihi bir hata olarak niteledi.

Bu arada BM Güvenlik Konseyi Pazartesi günü anlaşmayı oybirliğiyle onayladı. İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor, BM kararını “trajedi” olarak niteledi.

Prosor tepkisini “Şimdi İran terör örgütlerini finanse etmek için 150 milyar dolarlık fona sahip. Bunun ne kadarı Esad’a gidecek, ne kadarı dünyadaki terör örgütlerine dağıtılacak?” sözleriyle dile getirdi.

Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Samantha Powers ise BM Güvenlik Konseyi’ni kararından dolayı övdü, anlaşmaya rağmen Washington’un İran’la ilgili kaygılarının sona ermediğini söyledi. Powers, bu kaygılar arasında, insan hakları ihlalleri, İran’ın teröre verdiği destek ve balistik füze programını sıraladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da gelecek hafta İran’a gideceğini açıkladı. Fabius, ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de görüşeceğini kaydetti. Fransız bakan, geçen hafta İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in kendisini davet ettiğini açıklamıştı.

Öte yandan Washington’da, Kongre, anlaşmanın detaylarını incelemeye devam ediyor. Kongre’nin, anlaşmayı 60 gün içinde değerlendirdikten sonra onaylama veya geri çevirme hakkı var. Ancak Obama, Kongre’nin ret kararını veto edeceğini açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG