Erişilebilirlik

Carter: 'Irak Ordusunun Savaşma İradesi Yok'


ABD Savunma Bakanı Ashton Carter
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter

Amerikalı yetkililer, IŞİD militanlarının son günlerde ilerleme kaydetmesinden, Irak ordusunu sorumlu tuttu. Öte yandan cihatçı örgütün Suriye’de bir sınır kapısını daha ele geçirdiği ve yine yüzlerce kişiyi öldürdüğü bildiriliyor.

Suriye devlet medyası IŞİD savaşçılarının, geçen hafta ele geçirilen Palmira antik kenti yakınındaki Tedmur’da en az 400 kişiyi “idam ettiğini” duyurdu.

IŞİD militanlarının son 24 saat içinde el Velid sınır kapısını ele geçirdiği Irak’ın el Anbar ilindeyse, ordu ve orduya destek veren Şii milisler, yeni bir operasyona hazırlanıyor.

Ancak CNN televizyonuna konuşan Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter, geçen hafta IŞİD’in Ramadi’yi ele geçirmesine gerekçe olarak, Irak kuvvetlerinin “savaşma iradesi” olmadığını ileri sürdü.

“Orada olan bitenler, Irak kuvvetlerinin savaşma iradesi göstermediğini ortaya koyuyor. Oysa sayıca az değillerdi” diye konuşan Carter, Irak ordusunun tam tersine IŞİD militanlarından sayıca üstün olduğunu, bunun da Iraklılar’ın IŞİD’e karşı savaşma ya da kendilerini savunma arzusu taşımadığına işaret ettiğini söyledi.

CBS televizyonuna konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice da, Carter’ın görüşlerini destekledi. Rice, Irak güvenlik kuvvetlerinin kendi içinde sorunlar yaşadığını, asker sayısı ve teçhizat olarak IŞİD’e karşı büyük üstünlüğe sahip olduğunu kaydetti. Rice Irak ordusunun bu “zaafı” konusunda Amerika’nın Irak’la görüşmeler yaptığını bildirdi.

Irak’tan Carter’a resmi tepkiler gecikmedi. Irak meclisinin savunma ve güvenlik komisyonu başkanı Hekim el Zemili, ABD Savunma Bakanı Carter’ın görüşlerini “gerçek dışı ve temelsiz” diye niteledi. El Zemili, Washington’un yeterli teçhizat ve hava desteği vermemesinden kaynaklanan başarısızlığını başkalarına mal etmeye çalıştığını öne sürdü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG