Erişilebilirlik

Carter Avrupalı NATO Müttefikleriyle Görüşecek


Ashton Carter
Ashton Carter

Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter, Rusya ve IŞİD tehditlerini görüşmek üzere bu hafta Avrupa’daki NATO müttefiklerini ziyaret edecek.

Carter, Almanya, Estonya ve Belçika’da NATO müttefiklerinden muhataplarıyla bir araya gelecek ve Avrupa’ya yönelik tehditlerle mücadele konusunda işbirliğini geliştirmenin yollarını görüşecek.

Amerikalı yetkililere göre Carter, Rusya’nın Kırım yarımadasını ilhakı ve Ukraynalı ayrılıkçılara destek vermesinin ardından, Avrupalı müttefiklere “Soğuk Savaş senaryolarını çöpe atma” tavsiyesinde bulunacak.

Ayrıca NATO toplantısında, Irak’taki IŞİD militanlarıyla mücadelede ittifakın rolünü arttırma planları da ele alınacak.

NATO liderleri, Irak’a IŞİD’le mücadele çerçevesinde bakanlık düzeyinde tavsiyeler ve diğer eğitim yardımları sağlamayı düşünüyor.

Amerika Savunma Bakanı Carter ayrıca, Doğu Avrupa’ya bir tugayın eğitim ve manevralarına yetecek kapasitede tank, Humvee adı verilen yüksek hareket kabiliyetli çok amaçlı vasıta ve diğer teçhizatları yollama planlarını Avrupalı yetkilerle görüşecek.

Tank, zırhlı araç ve teçhizatın yollanması henüz resmi olarak onaylanmadı. Ayrıca bunların hangi ülkeye gönderileceği de kesinlik kazanmadı. Ancak, bu teçhizatın Rusya sınırındaki Polonya’ya gönderilmesi olasılığı yüksek.

Polonya Savunma Bakanı Tomasz Siemoniak, bu teçhizatın Polonya ve doğu Avrupa’daki dört diğer NATO ülkesine yerleştirilmesi konularını Carter’la görüştüğünü açıkladı.

Amerikalı ve Avrupalı savunma ve diplomasi liderleri, iki hafta önce ABD Savunma Bakanı Ash Carter ile görüşmüş ve Rusya tehdidini daha verimli bir şekilde göğüsleyebilmek amacıyla Amerika’nın bölgede müttefiklerle birlikte askeri tatbikatları ve eğitim faaliyetlerini arttırması, NATO’nun istihbarat paylaşımını güçlendirmesi konularında görüş birliğine varmışlardı.

Rusya gerek Kırım’ı ilhakı, gerekse Ukrayna’daki Moskova yanlısı ayrılıkçılara verdiği destekten dolayı ABD ve Avrupa Birliği’nin yaptırımlarına maruz kalıyor. Rusya ekonomisi de, gerek yaptırımlar, gerekse petrol fiyatlarının düşmesinden büyük zarar gördü.

Önceki gün bir yatırımcı konferansında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika ve AB’yi Rusya’nın meşru çıkarlarını göz ardı etmek uğruna Ukrayna’da krizi tetiklemekle suçladı.

ABD Savunma Bakanı Carter, Estonya’daki ziyareti sırasında bir süre önce Baltık Denizi’nde tamamlanan büyük tatbikatın ardından USS San Antonio adlı havuzlu çıkarma gemisine binecek.Tatbikata 11 NATO ülkesinden 49 savaş gemisi, 60 uçak ve 5 bin asker katıldı.

2013 yılına kadar tatbikata aktif olarak katılan, ancak bu kez dışarıda tutulan Rusya, uçaklarıyla tatbikatı yakın mesafeden izlemeye almıştı.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG