Erişilebilirlik

Canlı Bomba Alman Uçaklarına Tepki mi?


İstanbul’da turizmin kalbi olarak bilinen Sultanahmet’te yaşanan IŞİD canlı bomba eyleminin, Almanya’nın İncirlik Hava Üssü’ne kısa bir süre önce keşif uçakları göndermesiyle bağlantılı olduğu ileri sürüldü.

Sultanahmet’i vuran canlı bomba eyleminde, 10 Alman turist ölmüş, 9’u da yaralanmıştı. Almanya, dört gün önce, IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun operasyonlarına keşif uçakları ile katkıda bulunmaya başladı.

Alman basın-yayın organları Sultanahmet eylemine çok geniş yer verirken, yüksek tirajlı ve haberlerine güvenilen Frankfurter Allegemeine gazetesi, uçakların İncirlik Üssü’ne gönderilmesi ile canlı bomba eylemi arasındaki “bağlantı” ihtimalini gündeme getirdi. Gazete, “Bu bir tesadüf olamaz” yorumunda bulundu ve Alman Tornado uçaklarının birkaç gündür İncirlik’te görev yaptığını hatırlattı.

İlk defa açıktan

Frankfurter Rundschau gazetesi ise, “terör turistlere karşı” şeklinde bir manşet kullanmayı tercih etti. Aynı gazete, Ankara’nın Suriye politikalarını eleştirdi ve bu nedenle Türkiye’nin “terör örgütlerinin hedefi” haline geldiği görüşünü savundu. Spiegel dergisi, Türk istihbarat kurumu MİT’in, kısa bir süre önce, Türkiye’ye canlı bombaların girdiği yolundaki uyarılarına dikkat çekti. Stern dergisi ise, Alman turistlerin bilinçli olarak seçildiğini ileri sürdü. Dergi, Türkiye’de ilk defa turistlere karşı bu kadar açıktan bir eylem yapıldığını belirtti.

Alman basın-yayın organları, Türkiye’de tatil için yapılan bazı rezervasyon iptallerine de yer verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG