Erişilebilirlik

Başkan Obama'dan Birliğin Durumu


Başkan Obama’nın bu akşam Kongre’de yapacağı Birliğin Durumu konuşması milyonlarca Amerikalı tarafından izlenecek. Konuşma, son dönemde siyasi durumu çok da parlak olmayan Başkan Obama’ya bu eğilimi geri çevirme fırsatı verebilir

2013 Başkan Obama için zor bir yıl oldu. Sağlık reformunun sorunlu bir biçimde uygulamaya konması Başkan Obama’nın halktan gördüğü destekte büyük düşüşe neden yolaçtı.

Son anketler Obama’ya destek oranının yüzde 44 civarında olduğunu gösteriyor. Bu görevdeki bir başkan için düşük bir oran.

Quinnipiac Üniversitesi’nin yaptığı ankete göre halkın yüzde 40’ı Obama’nın icraatını onaylarken, yüzde 54’ü onaylamıyor. Anketör Tim Malloy bu olumsuz sonucun birkaç kilit konudan kaynaklandığını belirtiyor.

Malloy’a göre Başkan Obama ekonomi, federal bütçe ve dış politika konularında zayıf durumda. Ayrıca kayıtlı seçmenlerin büyük çoğunluğu sağlık reformu konusunda da Başkan Obama'yı desteklemiyor.

Başkan Obama’nın Birliğin Durumu konuşmasında ekonomik konulara ağırlık vermesi bekleniyor. Ülkede ekonominin canlandığı sinyalleri artarken Obama’nın ülkedeki ekonomik fırsatların herkese açık olması gerekliliğinden söz etmesi bekleniyor.

Uzmanlar, Kasım ayında yapılacak Kongre seçimleri öncesinde yönetimin Amerika’daki gelir eşitsizliğini vurgulayacağını tahmin ediyor.

Geçenlerde yayınlanan bir Kongre araştırmasına göre ülkenin en zengin yüzde 1’i son 30 yılda gelirini yüzde 275 arttırmış bulunuyor. Ancak ABD nüfusunun yüzde 60’ını oluşturan kesim, bu sürede gelirini yalnızca yüzde 40 arttırmış.

Brookings Enstitüsü uzmanı Thomas Mann, Demokratlar’ın ekonomiye ve ekonomik adalet konularına ağırlık vererek Kasım’da adaylarına destek olmayı umduğunu söylüyor.

Mann’a göre ekonomide iki etmen önemli. Bunlar büyüme ve ücret artışı. Ancak bu ekonomik eşitsizlik konusunun temelinde Demokratlar’ın sıkça gündeme getirdiği “İki Amerika” kavramı var.

Amerika’da orta sınıfın zayıflaması siyasi söylemin önde gelen konularından.

Muhalefetteki Cumhuriyetçiler de ekonomi ve istihdamın partileri için önemli olduğunu söylüyor. Ancak Cumhuriyetçiler, başta var olan sorunların düzeltilmeye başladığını kabul etseler bile sağlık reformu konusunu gündemden düşürmek istemiyor.

Demokratlar reformla ilgili düzeltmelerin ara seçimlerden önce bitirilmiş olacağını umuyor. Uzman Stuart Rothenberg Cumhuriyetçi adayların seçim stratejilerinin bir parçası olarak sağlık reformuna saldırmayı sürdüreceğini tahmin ediyor.

Rothenberg’e göre sağlık reformu 5 ya da 10 yıl sonra Demokratlar için bir avantaj haline dönüşse de bu seçimlerde böyle bir etki yapması beklenmiyor.

Birliğin Durumu konuşması Obama’nın seçim yılı içinde izleyeceği politikaları halkla paylaşmak için iyi bir fırsat sunuyor.

Uzmanlar dış politikanın seçimleri etkileyebileceğini düşünüyor. İran’ın nükleer programı ile ilgili çalışmaların yanı sıra El Kaide ve diğer terör gruplarının oluşturduğu tehditler önemli konular arasında.

Tarihsel olarak Amerika'da başkanların partileri ikinci görev dönemlerindeki ara seçimlerde oy kaybeder.

Cook Politika Raporu’ndan uzman David Wasserman, Başkan Obama’nın iki kez seçim kazanmasında etkili olan gençler, azınlıklar ve kadınların ara seçim yılında sandığa gitme oranının daha düşük olabileceğini söyledi.

Wasserman’a göre eğer seçimlerde Demokrat seçmenlerin sandığa gitme oranında düşüş olursa bu sandığa yüzde 2 ya da 3 daha fazla Cumhuriyetçi gelmesi anlamına gelebilir. Konular hakkında görüşlerde büyük değişiklik olmadığı için bu da Demokratlar için büyük bir dezavantaj yaratabilir.

Uzmanların çoğu Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nde sayılarını korumasını ya da arttırmasını bekliyor.

Ancak gerçek savaş Senato’nun kontrolu için yapılacak. Senato’da çoğunluk Demokratlar’ın elinde. Ancak seçimde belirlenecek 35 sandalyenin çoğunluğu Cumhuriyetçiler’in avantajlı olduğu eyaletleri temsil ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG