Erişilebilirlik

Çanakkale'de ANZAC Günü'nde Olası Terör Saldırısı Uyarısı


Avustralya ve Yeni Zelanda, Türkiye’de bu ay yapılacak olan Çanakkale Savaşı anma etkinliklerinde aşırıcıların saldırı planlayabileceğini açıkladı.

Avustralya Savaş Muharipleri Bakanı Dan Tehan yaklaşık 500 Avustralya ve Yeni Zelandalı’nın 25 Nisan’da ANZAC Günü’nünü anmak adına Türkiye’ye gitmek için kayıt yaptırdığını kaydetti. Bakan, tehditle ilgili ise ayrıntı vermedi.

ANZAC Günü 25 Nisan 1915’te Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin Gelibolu’ya ilk ayak basmalarının yıldönümü olarak anılıyor.

Avustralya Federal Polisi’nden Mike Phelan uyarıya neden olan tehdit ile ilgili ayrıntıları vermedi, sadece hükümetin aşırıların Gelibolu’daki törenlere saldırı düzenleyebileceğine dair bilgi aldığını kaydetti. Phelan, uyarıyla ilgili özel bir bilginin olmadığını söyledi.

Phelan başkent Canberra’da yaptığı açıklamada, “Teröristler sadece törenler sırasında saldırı düzenlemeye çalışabilir, bu aşamada tek elimizdeki bu” dedi.

Tehan, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın Türk yetkililerle güvenlik düzenlemeleri konusunda yakın temasta olduğunu ve törenin planlandığı gibi zamanında gerçekleşeceğini söyledi.

Avustralya polisi son 2 yılda Avustralya’daki ANZAC Günü kutlamalarına düzenlenmesi planlanan saldırıları engellediklerini belirtti.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully tehdit ile ilgili ayrıntı veremeyeceğini, kendisinin de son bir iki gündür bu konuda bilgi aldığını kaydetti.

McCully, Gelibolu’ya gidecek olanlara hükümetin seyahat konusundaki son bilgilendirmelerini internetten takip etmeleri çağrısında bulundu. McCully, Türk yetkililerin aldığı güvenlik önlemlerine güvendiğini ve daha fazla bilgi veremediği için üzgün olduğunu söyledi.

McCully, Yeni Zelandalıların Gelibolu ile güçlü bağları olduğunu da vurguladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG