Erişilebilirlik

California’da 'Herkese Açık Cami Günü'


California’da “Herkese Açık Cami Günü”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00
27 Ekim Pazar günü San Diego’dan Los Angeles’a kadar bölgede bulunan tüm camiler kapılarını her dinden insana açtı. 12. yılına giren “Herkese Açık Cami Günü” Güney California’daki İslami Şura Konseyi tarafından destekleniyor. Amaç, 11 Eylül’ün üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmesine rağmen Amerika’da hala var olan İslamofobi’nin önüne geçmek.

Hıristiyanların kiliseye gittiği gün olan Pazar günü Müslümanlar, komşularını kendi ibadethanelerini ziyarete davet ediyor.

Güney California İslam Merkezi’nden Ahmed Asim Büyüksoy, herkese açık Cami günü’nün tüm anlamının kendimizi, toplumumuzu, dinimizi ve kültürümüzü diğer dinlerden ve geçmişlerden gelen kardeşlerimizle paylaşmak olduğunu belirtiyor.

Gloriana Pionati, Açık Cami Günü’nü kilisesinden duymuş ve gelmeye karar vermiş: “Ne beklediğimi bilmiyorum ama ortalıkta güler yüzleriyle dolaşan insanları görmek beni hem şaşırttı, hem mutlu etti.”

Müslüman bir bayan olan Amaani Shams’ın bu konudaki görüşleri şöyle:
“Bu tür yanlış görüşler ne yazık ki çok yaygın. Bu çok üzücü. Bence Amerika genel olarak İslam’ı ve kendilerini Müslüman olarak tanımlayan insanları anlama konusunda aşama kaydetti ancak bazı kişiler İslami topluluklara karşı yaratılan nefreti hala körüklüyor.”

Güney California İslam Merkezi’nden Mahmut Addül Baset Amerika’da İslamofobinin bazı medya kuruluşlarınca körüklendiğini söylüyor: “Medyada gördükleri, insanları etkiliyor. Bilgi kirliliği çok yoğun. Önyargılar güçlü. Kendimizi, başkalarının düşünceleri ne olursa olsun, olduğumuz gibi tanıtmak bizim görevimiz.”

Salih Kholaki Amerikalı Müslümanlar’ın ılımlı olduğunu ve başka ülkelerdeki radikallere benzemediğini söylüyor. Kholaki Amerika’da Müslümanlar’la Müslüman olmayanlar arasındaki benzerliğin farklılıktan daha güçlü olduğunu belirtiyor: “Ben herkes gibiyim. Dinim farklı ama ilgi alanlarım, değerlerim, aile değerlerim toplumla benzeşiyor.”

Kholaki gibi Müslümanlar Açık Cami Günü gibi etkinliklerin toplumda anlayışı artıracağı ve Müslümanlar’la ilgili toplumdaki önyargıyı ortadan kaldıracağı görüşünde.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG